Liszt év továbbra is...

Világhírű magyar előadóművészek lépnek fel

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett nagy-britanniai kulturális rendezvények részeként a brit főváros modern kulturális komplexumában, a Kings Place-en szerdától szombatig tart koncertsorozat

2011.01.27 07:00MTI

Világhírű magyar előadóművészek fellépéseivel folytatódik a héten a Liszt-bicentenáriumi rendezvénysorozat Londonban. 

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett nagy-britanniai kulturális rendezvények részeként a brit főváros modern kulturális komplexumában, a Kings Place-en szerdától szombatig tart koncertsorozat.

Tegnap Bogányi Gergely és Kelemen Barnabás adott elő Liszt- és Bartók-műveket, csütörtökön pedig Klukon Edit és Ránki Dezső játszik: a műsorukon szereplő Faust-szimfónia kétzongorás átirata lesz a mű nagy-britanniai premierje.

A Kings Place vendége lesz a héten Nagy-Britannia egyik leghíresebb, Magyarországon is ismert kamarakórusa, a Joyful Company of Singers Peter Broadbent vezényletével. Koncertet ad a magyar népzenei hagyományokat ápoló - Liszt műveinek népzenei forrásait is feldolgozó - Jánosi Együttes is, a műsorsorozat szombat este Várjon Dénes zongoraművész előadásával zárul.

A rendezvények nyitányaként másfél hete a legnagyobb londoni kulturális központban, a Royal Festival Hallban teltházas, nagy sikerű koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével.

A hangverseny díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök volt. A zenekar Haydn Oxford-szimfóniáját, Liszt első zongoraversenyét, majd Beethoven hatodik szimfóniáját adta elő, ráadásként pedig eljátszotta Brahms 23. magyar táncát és Johann Strauss egyik polkáját.

A műsor végén a 2700 fős koncertterem közönsége állva ünnepelt és vastapssal kísérte az előadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.