Az Arany Medve-díjért harcolnak

Huszonkét film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál február 10-e és 20-a között zajlik, a díjátadó ceremónia február 19-én lesz.

2011.01.19 14:30MTI

Összesen huszonkét filmet vetítenek a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztivál főprogramjában.

A Berlinale szolidaritása jeléül műsorra tűzi Dzsafar Panahi bebörtönzött iráni ellenzéki filmes egy alkotását is - jelentették be a fesztivál szervezői.

A 61. Berlinale Arany Medve-díjáért a 22 filmet felvonultató főprogram 16 alkotása, köztük Tarr Béla A torinói ló című munkája versenyez a február 10. és 20. között zajló filmmustrán.

A programban három 3D-s produkció is bemutatkozik. Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams (Elfelejtett álmok barlangja) című 3D-s dokumentumfilmjének európai premierjét a fesztivál fő helyszínén, a Berlinale Palast vetítőtermében tartják. A német rendező a dél-franciaországi Chauvet-barlang páratlan őskori barlangrajzairól forgatta filmjét.

Derzsi János Tarr Béla filmjében

A versenybe meghívott alkotások között van a dél-koreai Le Jun-ki Szaranganta, szarangadzsi annunta (Jöjj eső, jöjj napfény) című filmje, az El premio (A díj) című mexikói-francia-lengyel-német koprodukció, a francia Michel Ocelot Les contes de la nuit (Az éjszaka meséi) című 3D-s animációja, a Margin Call című amerikai dráma Kevin Spacey, Jeremy Irons és Demi Moore főszereplésével, valamint a Ralph Fiennes rendezésében forgatott Coriolanus is. Versenyen kívül mutatkozik be többek között Wim Wenders Pina Bausch német táncos-koreográfusról készített, Pina című háromdimenziós táncfilmje, Jaume Collet-Serra Ismeretlen férfi című thrillere Liam Neesonnal és Diane Krugerrel a főszerepben, valamint A félszemű című, Oscar-esélyesként emlegetett western a Coen testvérektől.

Dzsafar Panahi

Mint Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója kedden elmondta, a Berlinale Dzsafar Panahi filmjeinek vetítésével és az iráni cenzúráról megrendezett diskurzussal tiltakozik a politikai okok miatt bebörtönzött ellenzéki iráni filmesre hazájában kiszabott drasztikus büntetés ellen.

A Berlinale szervezői korábban a fesztivál nemzetközi zsűrijébe invitálták Panahit, akit azonban decemberben hat évi börtönbüntetésre ítéltek Iránban, egyúttal húsz évre eltiltották az ország elhagyásától és a filmezéstől.

A Berlinale február 11-én, az iráni forradalom évfordulóján műsorára tűzi Panahi Pályán kívül című - a 2006-os Berlinalén a zsűri nagydíjával kitüntetett - filmjét.

A Berlinale díjainak ünnepélyes kiosztására február 19-én kerül sor. A fesztivál zárófilmjeként az Arany Medve-díjas alkotást láthatja a közönség - írta a filmmustra honlapja, a berlinale.de.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.