Rábízták a filmszakma megújítását

Andy Vajnából kormánybiztos lesz!

A nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztos lesz Andrew G. Vajna magyar származású amerikai filmproducer.

2011.01.15 10:44ma.hu/MTI

Andrew G. Vajna feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása lesz.

A kormánybiztos munkáját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segíti majd - írja MTI-hez eljuttatott közleményében a a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága.

A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét. Javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására.

Feladatkörébe tartozik, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntések előkészítésében, és az ilyen jellegű kormányzati előterjesztéseket véleményezze.

Andrew G. Vajna (archív fotó)

A kormány célja, hogy a nemzeti kulturális örökség részét képező hazai mozgóképkultúrát tisztességes körülmények között megőrizze és fejlessze. A kormány korábban áttekintette az általa alapított alapítványok és közalapítványok működését.

Döntött egyebek mellett a Magyar Történelmi Film Közalapítvány megszüntetéséről, amelynek feladatait központi költségvetési szerv, illetve egyéb közfeladatot ellátó szerv fogja végezni a jövőben.

A felülvizsgálatokat követően a kormány elrendelte a Magyar Mozgókép Közalapítvány soron kívüli ellenőrzését, az elmúlt években felmerült felelőtlen vagyongazdálkodás és az állami támogatások aggályos felhasználása miatt - áll a közleményben.

Vajna megtiszteltetésnek veszi a felkérést

Nagy megtiszteltetés számomra Magyarország Kormányának felkérése a magyar filmipar feltérképezésére- írja szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében a producer.

A nemzetközi filmgyártásban szerzett több évtizedes tapasztalatomra támaszkodva fogom végrehajtani ezt a megbízást. Az elkövetkezendő hetek feladata az, hogy a legapróbb részletekig bezárólag felmérjük és értékeljük a magyar filmipar jelenlegi helyzetét és struktúráját- írja Andrew G. Vajna.

Ez a munka elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki számára átláthatóvá és világossá váljon, hogy hol tartunk most. A cél az, hogy egy összefoglaló tanulmány elkészültét követően terv szülessen a magyar film meglévő értékeinek fenntartása mellett a szakma teljes körű megújítására- zárja sorait Vajna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.