Először viszik színre Demény Attila művét

Kettős bemutatót tart Kolozsvári Magyar Opera

Először viszik színre Demény Attila Az utolsó meggymag és Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című kamaraoperát.

2011.01.12 16:00MTI

Kettős bemutatót tart csütörtökön a Kolozsvári Magyar Opera, amely először viszi színre Demény Attila Az utolsó meggymag és Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című kamaraoperát - adta hírül a romániai magyar sajtó.

A kolozsvári intézmény két új bemutatójának egyik meghatározó személye Demény Attila, aki az első kamaraopera zeneszerzője, a másodiknak színrevitelében pedig rendezőként vállalt szerepet.

A zeneszerző elmondta: Az utolsó meggymag című opera librettóját Örkény István azonos című egyperces novellája nyomán a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas költő, Lászlóffy Aladár írta - olvasható a Krónika és a Szabadság című napilapban. A darab az utolsó négy magyar történetét meséli el.

A szereplők szánalmas állapotban vannak, négyük közül ugyanis csak egy emlékszik a nevére, tudja, hogy Siposnak hívják, de süket és rossz a memóriája.

Két társa rendőri felügyelet alatt áll, de már nem emlékezik, miért, míg a negyedik magyar mindig mindennel ellenkezik. Valamennyien egy meggyfa körül élnek, és a gyümölcscsel, valamint annak összetört magjával táplálkoznak.

A mű 2007-ben született, ősbemutatójára egy kolozsvári főpróba után a budapesti Művészetek Palotájában került sor 2007 szeptemberében a Budapesti Kamaraopera és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként.

A Kolozsváron hivatalosan most először látható operát Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze rendezte. Az est második darabja, Dmitrij Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványosbódé című alkotása a Sztálin-korszak egyik jellegzetes eseményét, a pártgyűlést eleveníti fel.

Az erőteljesen stilizált, morbid humorú előadás kelléktárából nem hiányzik a marcipánból készült Sztálin-fej, amelyet feldarabolnak és tejszínhabbal felszolgálnak a közönségnek a csütörtöki bemutató után - olvasható a romániai magyar lapokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.