Mozart-operák bemutatásával is készülnek

Változásokkal kezdi az évet a Magyar Állami Operaház

Kisebb változásokkal kezdődik a 2011-es évad az Operaházban, a műsorrendben keletkező réseket balettekkel és egyéb repertoár darabokkal pótolják.

2011.01.04 13:00MTI

Kisebb változtatások lesznek a Magyar Állami Operaház műsorrendjében az évad második felében, a következő szezonra pedig neves énekesekkel és nagy tervekkel, például a Da Ponte librettóra készült Mozart-operák bemutatásával készülnek.

Erről Győriványi Ráth György, a dalszínház megbízott főzeneigazgatója beszélt.

"A műsorrendhez nem szerettünk volna jelentősen hozzányúlni, de elmarad A bolygó hollandi januári premierje, mert úgy találtuk, hogy a Wagner-bemutató nem volt kellően előkészítve. A bolygó... előadásokat balettekkel és egyéb repertoár darabokkal pótoljuk. A következő premier Verdi Machbetje, ami rendben van. Ezután Tennessee Williams drámája, A vágy villamosa táncváltozata következne. Néhány napja a zeneszerző, Dés László arról értesített, hogy nem készül el időre."

„ Kérte, halasszuk a következő évadra a bemutatót. Így a következő szezonra tervezett balettfelújítás, A bahcsiszeráji szökőkút még ebben az évadban sorra kerül" - mondta a főzeneigazgató, aki október eleje óta tölti be a posztot.

Győriványi Ráth György szerint szereplőváltozásokra azért lesz szükség, mert nem voltak szerződések és próbarendek. Kiderült, ha az eredeti tervhez ragaszkodnának, ütközések lennének, hiszen egy ember egyszerre nem lehet két helyen. A fiatal vendégművészekkel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Meg akartam fiatalítani a Bohémélet szereplőgárdáját. Nagy örömömre a Marcellót éneklő Alik Abdukajumov igazolta, hogy komoly világkarrier előtt áll. Musetta szerepében Anna Gorbacsova is kitűnő teljesítményt nyújtott. A mi erőink is remekeltek: Szegedi Csaba szenzációs Schaunard volt, Cser Krisztián és Bretz Gábor kiváló volt Colline-ként. Rost Andrea lenyűgöző Mimi, Létay Kiss Gabriella pedig egyre érettebb alakításokat nyújt".

A márciusi Macbeth bemutatót Győriványi Ráth György vezényli, Macbeth Alexandru Agache, Lady Macbeth Lukács Gyöngyi lesz.

"Érdekes alakulása a sorsnak, mert amikor 2002-ben eltávolítottak az opera éléről, akkor éppen a Macbethet vezényeltem volna" - jegyezte meg a dalszínház főzeneigazgatója.

Beszámolt arról, hogy René Fleming fellépése még mindig bizonytalan, tárgyalnak, de sem a műsorban, sem egyéb "extrákban" nem tudtak még megállapodni.

A Művészetek Palotájával közös júniusi Lohengrin premier azonban rendben van. A következő évad terve is elkészült, a jelentős vendégek felkérésén még dolgoznak.

"Sikerült megnyerni Leo Nuccit két Rigoletto előadásra, mantuai hercegként tér vissza a Traviata Alfrédjaként megismert Charles Castronovo, az egyik legjobban futó olasz-amerikai tenorista. Az első premierünk a Simon Boccanegra lesz Lukács Gyöngyivel, Alexandru Agachéval és Giacomo Prestiával a főszerepekben. A Gabriele Adorno alakjára kiszemelt tenorral még tárgyalunk. A premiert én vezénylem, a rendező és látványtervező Ivan Stefanutti" - részletezte Győriványi Ráth György.

A második premier a Don Giovanni lesz, Gianfranco De Bosio rendezésében. A mester 86 éves, de huszat nyugodtan letagadhatna, hihetetlen vitalitás van benne - állítja a főzeneigazgató.

" A második premier a Don Giovanni lesz, Gianfranco De Bosio rendezésében. A mester 86 éves, de huszat nyugodtan letagadhatna, hihetetlen vitalitás van benne - állítja a főzeneigazgató.

"Egy trilógiát tervezünk vele, a Da Ponte librettóra készült Mozart operákat. A Don Giovannival kezdünk, mert a jelenlegi előadást, úgy érzem, sem az énekesek, sem a közönség nem nagyon kedveli. De Bosio ötlete, hogy jelenítsük meg Palladio színháza, a vicenzai Teatro Olimpico perspektivikus színpadképét és ugyanebben díszletben játszódjék azután a Figaro házassága és a Cosi fan tutte is"
- mondta el a főzeneigazgató.

A következő évadban indul a ház másik nagy vállalkozása, a Ring-ciklus is A Rajna kincsével, Achim Freyer rendezésben, övé a díszlet- és jelmezterv is.

"Valójában egy meglévő Los Angeles-i produkciót vennénk át. Tudom, az egész világ arra törekszik, hogy 2013-ra, Wagner 200. születésnapjára kiállítsa a Ringet. Mi megelőlegezzük az ünnepet és megnyújtjuk 2015-ig, mire elkészülünk a tetralógiával" - fűzte hozzá Győriványi Ráth György.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.