A művészet jövője, a jövő művészete

Műcsarnok 2011: Izgalmas terveik vannak

A Műcsarnok jövő évi programkínálata az előretekintésről és a jövő művészetéről fog szólni, hiszen a múzeum a mai kortára művészet egyik legfontosabb éltetője.

2010.12.29 13:30MTI

Az előretekintésről szól majd a Műcsarnok 2011-es éve - mondta az Petrányi Zsolt, az intézmény jelenlegi főigazgatója, akinek mandátuma december 31-én jár le.

Petrányi indult a posztra kiírt pályázaton, mint fogalmazott: folytatni szeretné a megkezdett programot.

"Az elmúlt öt évben számos fejlesztést véghezvittünk. A legfontosabb eredményeket a kommunikáció terén értük el, ez utóbbi ugyanis a legfontosabb feladat. A Műcsarnok ma a kortárs művészetről ad tájékoztatást" - fogalmazott a főigazgató, kiemelve: a kortárs kiállítások mellett számos társrendezvényt tartanak a kiállítóhelyen.

Az igazgató elmondta: a következő öt év programja az előretekintésről szólna.

"A pályázatom szlogenje: a művészet jövője, a jövő művészete. Azért választottam ezt, mert úgy érzem, egy olyan művészeti és társadalmi pillanatnál járunk, amikor érdemes elgondolkozni, melyek azok az értékeink, amelyeket a jövőben is értékesnek tartunk" - mutatott rá Petrányi Zsolt, hozzátéve, hogy ilyen értelemben az értékekről való gondolkodás szinonimája az értékteremtésnek.

Az igazgató szerint a Műcsarnok felelőssége abban áll, hogyan viszonyul kiállításaival, művészeivel a jövő értékeihez, és ehhez hogyan tudja minél jobban összehangolni programját más művészeti intézményekkel.

Az összefogásról szól a december közepén nyílt, március 6-ig látható Taiwan Calling című kiállítás is, amelyet a Ludwig Múzeummal közösen rendeztek, s amelynek két "altárlata" párhuzamosan fut a két intézményben.

"Példanélküli a magyar művészeti életben, hogy két nagy intézmény ilyen nagyszabású együttműködést valósítson meg. Két különböző szempont alapján mutatkozhat be ugyanis a tajvani kortárs képzőművészet" - mondta Petrányi Zsolt.

A 2011-es év első új kiállítása is az együttműködésről szól majd: az Egyszerű többség - Fiatal művészcsoportok együttműködése című, március 19. és április 24. között látható tárlat a kortárs művészet legfiatalabb generációinak munkáiból válogat, egy helyszínen állítva ki képzőművészettel, építészettel és dizájnnal foglalkozó alkotókat, lehetőséget adva a szcéna tagjainak a párbeszédre.

Nyár elején két nemzetközi hírű művésznek nyílik kiállítása a Műcsarnokban: a belga festészet meghatározó alakja, Michael Borremans retrospektív tárlata várhatóan május 14. és június 26. között lesz látható, majd a Párizsban élő Xavier Veilhannak nyílik kiállítása július 9-én.

"Michael Borremans nem megtagadva a belga szürrealizmust és René Magritte szellemiségét a festészeti hagyományra épít, de teljesen új világot mutat fel" - hangsúlyozta a főigazgató.

Xavier Veilhannról pedig úgy vélekedett, hogy a Párizsban élő művész nevéhez az elmúlt évek legizgalmasabb kiállításai fűződnek.

"Az utóbbi évek nagy szenzációja volt, hogy a versailles-i kastély kortárs kiállításoknak adott otthon. Veilhann volt a második meghívott, és ő volt a legszellemesebb, leginnovatívabb" - mondta Petrányi Zsolt, aki kiemelte: a művész nagyon izgatott a Műcsarnokban kiállítandó installációja miatt.

Október 8. és november 13. között lesz látható a Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító közös kiállítása, amely a 2009-ben létrehozott kortárs képzőművészeti díj hat, 2011-es jelöltjének alkotásait mutatja be.

Ed Templeton soron következő kiállítása A főigazgató elmondta: nagyon büszke a díjra, hiszen az kiemelkedően magas, 5 millió forintos jutalommal jár. A brit Turner-díjhoz is hasonlított elismerésre 40 év alatti művészeket jelölhet a felkért hat szakember.

A Műcsarnokban a jövő év utolsó kiállítása a kolozsvári művészeti színtérrel fog foglalkozni Angel Judit muzeológus rendezésében. A kiállításon az ezredfordulót követően Kolozsváron megjelent és azóta nemzetközileg is jegyzett művészgeneráció munkái lesznek láthatóak.

Az Ernst Múzeumban az év egy profi gördeszkás-képzőművész, az amerikai Ed Templeton kiállításával indul majd: a január 22. és március 20. között látható tárlat nem titkolt célja, hogy a fiatalokat is megszólítsa.

"Gördeszkásként sokat utazott, ebből az élményanyagból építkezik. Hihetetlen szociális körképet ad napjaink Amerikájáról" - mondta a művészről a főigazgató, kiemelve, hogy Templeton megszokott formabontó kiállításaihoz mérten az Ernst Múzeumba is mintegy kétezer műtárggyal érkezik.

Április 1-jén nyílik meg a Derkovits-ösztöndíjasok beszámolótárlata, amely május 29-éig lesz látható. Június 10-én a legfiatalabb japán képzőművészet mutatkozik be a Nagymező utcában Télikert - Micropop fantázia a kortárs japán művészetben címmel.

A főigazgató elmondta: a micropop kifejezést a tárlat kurátora, Midori Matsui találta ki, és a XX. század végén - XXI. század elején indult generáció egyedi világlátására utal. Petrányi Zsolt ugyanakkor kiemelte, az Ernst Múzeum 2011-ben is teret nyújt a magyar középgeneráció számára: szeptember 17. és november 13. között Szolnoki Józsefnek nyílik tárlata.

A jövő év a dunaszerdahelyi, sokszorosan díjazott képzőművész, Németh Ilona kiállításával zárul, aki új műveit mutatja be a közönségnek.

A Műcsarnok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára november 18-án írt ki pályázatot a - tulajdonos - Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A pályamunkákat december 7-én kellett benyújtani, azokat a határidőt követő 30 napon belül bírálják el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.