Templomot épít a muzsikának

Valóra válik az operarajongó ománi szultán álma

Olasz stílusú operaházat álmodott meg Omán zenerajongó szultánja, Kábúsz bin Szaid asz-Szaid; a muzsika temploma hamarosan felépül Maszkatban, az arab félszigeten.

2010.12.12 09:53MTI

"Igazi 16. századi olasz opera lesz" - mondta Iman Hindavi, a maszkati királyi operaház igazgatónője, aki a szultán uralkodásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek kapcsán nyilatkozott a francia hírügynökségnek.

Hindavi szerint a 2011 októberére tervezett megnyitó világszínvonalú zenei esemény lesz. A jordániai hölgy az Egyesült Államokban végezte tanulmányait a művészeti irányítás témakörében. Az első évadról nem árult el részleteket, de annyit elmondott, hogy az ománi főváros különböző létesítményeiben 2011. december 21-ig fognak tartani az operaház felavatásához kapcsolódó zenei-, tánc- és színházi események.

A lenyűgöző épülethez az építőanyag világos rózsaszín köveit egy közeli kőbányából termelik ki. A projekt eredeti körvonalait egy angliai színházi konzultáns vállalkozás dolgozta ki, az építészeti megvalósítással a Wimberly Allison Tong and Goo céget bízták meg.

Az épület alapvetően olasz operák előadására szolgál majd; hatalmas méretei ellenére harmonikusan beolvad a környezetbe, amelyben számos középület található, köztük a külügyminisztérium.

A projekt 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó operaház felépítését. Addigra már számos klasszikus zenei hangversenyt tartottak Maszkat különböző színhelyein, köztük az Al Bustan Palace hotelben.

Az arab világ egyetlen operaháza jelenleg Omántól több ezer kilométerre az egyiptomi fővárosban, Kairóban található, az 1988-ban készült el.

A szultán palotája

A maszkati operaház építkezésén jelenleg mintegy másfél ezer ember dolgozik. Hamid al-Gazali projektigazgató korábban azt mondta újságíróknak, hogy 40 alvállalkozó működik közre az operaház megvalósításában. A sajtó képviselői megnézhették a külső építkezést, de az épület belső része egyelőre gondosan őrzött titkos terület.

Hindavi megmutatott az AFP-nek néhány rajzot az operaház belsejéről: arany és vörös színű motívumok díszítik a teret - ezek az ománi uralkodóház színei. A beruházás költségeit egyelőre szintén homály fedi.

Annyi kitudódott, hogy a színpadra a szultán és személyes vendégei számára fenntartott páholyból lesz a legjobb a rálátás. A zsinórpadlás 32 méter magas toronyban helyezkedik el, lehetővé téve a gyors díszletváltást. A nagyterem változtatható méretű lesz, hangversenyeken 1100 embert, színházi- és operaelőadásokon 850-et fogadhat.

Kábúsz szultán húsz évvel ezelőtt rendelte el az első ománi szimfonikus zenekar létrehozását, néhány hónapja pedig a szultanátus rádiója keretében megkezdte adását az Oman Classic állomás, amely komolyzenét sugároz és gyakran nyújt lehetőséget a fiatal és tehetséges ománi muzsikusok fellépésére.

Amikor elkészül, a maszkati királyi operaház 80 ezer négyzetméteres területet foglal majd el, ennek a felét a hozzá tartozó zöld park és tájkertészet alkotja majd. A komplexumban lesz egy kis színház, több étterem és számos luxusüzlet is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.