Óriási tűzvörös spiráljai láthatók

Új kép került a bécsi Operaház vasfüggönyére

Az új szezonra a híres amerikai festő, Cy Twombly alkotása ékesíti az osztrák főváros operaházát.

2010.09.06 17:15MTI

A több mint egy évtizedes hagyományt követve idén is új kép került a bécsi Staatsoper vasfüggönyére: az új szezonra a neves amerikai festő, Cy Twombly készített alkotást az osztrák főváros operaháza számára. Tavaly Franz West háromalakos alkotása díszítette a vasfüggönyt, amelyet a nézőtérre belépve először lát meg a közönség.

Cy Twombly-t a szeptember 1-jén hivatalba lépett új intendáns, Dominique Meyer kérte fel, aki Párizsból, a Théatre du Chatelet-ből érkezett a bécsi operatársulat élére, s a francia fővárosban dolgozott már az amerikai képzőművésszel. Cy Twombly a teljes felületet beborító tűzvörös spiráljainak a Bacchus címet adta.

Az amerikai Lexingtonban született 82 éves alkotó már fél évszázada Olaszországban él. Expresszionista művei - nemcsak festmények, hanem szobrok, grafikák és fotográfiák is - megtalálhatók a világ legjelentősebb gyűjteményeiben, például New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) és a Guggenheim Múzeumban, valamint a párizsi Pompidou Központban.

A 16 tonna súlyú vasfüggönyre az 1998-99-es szezonban került először monumentális festmény.

Azóta évről évre neves művészeket kérnek fel a vasfüggöny díszítésére, a 2006-2007-es évadban például Jeff Koons festményével találkozhatott a publikum.

Az alkotásokat az évad végén egy különleges elektromágneses eljárással távolítják el, hogy egy következő mű kerülhessen föl.

A projektet, amelynek célja a publikum ízlésének haladóbbá és befogadóbbá tétele, a Die Presse című lap finanszírozza, és a Staatsoper valamint a Bundestheater-Holding együtt pártfogolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.