Varga Mátyás háza kiállítóterem lett

Megújult a legendás színházi díszlettervező háza

Varga Mátyás, a legendás színházi díszlettervező, grafikus, iparművész születésének századik évfordulójára, december 1-jére megújult a szegedi Varga Mátyás-ház, a Móra Ferenc Múzeum színháztörténeti kiállítóhelye.

2010.12.02 11:41MTI

Ibos Éva művészettörténész a megnyitó alkalmából elmondta: két éve zárták be az épületet, miután "kifáradt" az akkori tárlat.

A századik évfordulóra azonban meg kellett újulnia, így az épület tényleges felújítása mellett a kiállítási anyagot is felfrissítették.

A rendezési koncepció a műteremlakás és a személyes élettér érzékeltetése volt. A tárlatra ellátogatók megismerhetik a művész színházi munkáját, bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen ízlés diktálta a színpadképet 40-50 évvel ezelőtt, s felidézhetnek olyan előadásokat, melyeket egykoron például a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthattak.

Képek vezetik végig az érdeklődőket azokon a filmeken, melyeknek látványtervezője volt. Varga Mátyás nevéhez ugyanis olyan filmek fűződnek, mint az Árvácska, a Liliomfi, az 1954-ben bemutatott Rokonok, a Mese a tizenkét találatról vagy a Vasvirág.

A látogatók azt is megtudhatják, hogy kikapcsolódásként Varga Mátyás kerámiákat készített. A háromszintes épületben több mint százharminc alkotással találkozhat a közönség: mintegy hetven díszletterv, harminc grafika, húsz fotó és néhány kerámia mutatja be átfogóan az egész életművet, amely - a 2002-ben elhunyt művész végakaratának megfelelően - így egy helyen látható.

A Kossuth-díjas díszlettervező, Szeged díszpolgára pályája során több mint ezerötszáz színházi előadás, mintegy félszáz film és több mint 20 tévéjáték díszletét készítette el. Dolgozott több vidéki és fővárosi magánszínháznál, a Nemzeti Színháznál és Kolozsvárott.

Szegeden készített díszleteket a színház és szabadtéri játékok számára is, amelynek kezdettől legnagyobb szcenikai szakértője volt. Az Iparművészeti Főiskola díszlettervező tanszékének tanszékvezető tanáraként tervezőgenerációkat nevelt a színpadépítés tudományára.

Számos grafikai, kerámiai kiállítása volt. 1937-ben a párizsi világkiállításon ezüstérmet kapott, 1970-ben a Nemzeti Galériában életmű-kiállítása volt.

A Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóháznak otthont adó épületet életművével együtt a nyolcvanas években adományozta Szeged városának.

A kiállítóház, amelyet akkor Tarnai István Ybl-díjas építész tervei szerint újítottak fel, 1987. augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.