A Millenáris Teátrumban adnak koncertet

Fiatal szaxofonművészek: Jön a European Saxophone Ensemble

A budapesti Millenáris Teátrumban ad koncertet szerdán a European Saxophone Ensemble (ESE), amelyben az Európai Unió tizenkét országát egy-egy fiatal szaxofonművész képviseli.

2010.11.30 17:30MTI

Az ESE tagjai frissen diplomázott muzsikusok, akiket hosszú meghallgatások során választottak ki.

Az együttes az Európai Unió kulturális nagyköveteként működik, Magyarországot Mészáros Zsófia alt/bariton szaxofonista képviseli - mondta Adonyi Adrienn zenei programszerkesztő az MTI-nek.

A zenekar 2008-ban jött létre, a bekerülés minden évben új meghallgatáson dől el. Az idei a harmadik körutazásuk; a két hónapos turné során tíz európai országot érintenek.

A repertoár rendkívül sokszínű az avantgárd dzsessztől a kortárs és népzenén át a komolyzenéig. A művészeti vezető Cezariusz Gadzina világhírű szaxofonművész, aki otthonosan mozog a klasszikus, a dzsessz és a kortárs zene világában is.

Az ESE koncertjeit afféle "zenei lakomaként", jellemzik, amelyeken minden nemzedék megtalálhatja saját "ínyencségét" - fogalmazott Adonyi Adrienn. A European Saxophone Ensemble részére neves kortárs európai zeneszerzők írnak darabokat.

A legtöbb komponista a felkészülés során felkeresi az ifjú a muzsikusokat, és jó tanácsokkal szolgál munkájukhoz. A zenekarban most is játszik magyar zenész, de magyar szerző még nem ajánlott művet a társulatnak.

A szaxofon-együttes fennállása két éve alatt már beutazta Belgiumot, Észtországot, Franciaországot, Lettországot, Lengyelországot és Romániát. 2008-ban lemezfelvételt is készítettek a Toots Stúdióban, a Klara nevű belga nemzeti rádiócsatornával együttműködve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.