Másság - a fiatalok szemével

Előbújásra buzdítják a homoszexuális fiatalokat - harsog a Vitaszínház

Egyes kultúrák megtűrték, mások tiltották és üldözték. Nem könnyű felvállalni, de titkolni sem éri meg. A homoszexualitás még ma is sokszor tabu, így itt az ideje, hogy az U26 Vitaszínház műsorra tűzze és kivesézze ezt a témát is.

2010.11.29 11:09ma.hu

Az érdeklődő fiatalok és a Kerekasztal Színház társulat tagjai a beszélgetésre várják Bery-t, aki egyike azon kevés hazai közszereplőnek, aki felvállalta másságát, valamint a Szimpozion Egyesület képviselőit, akik a „Bújj elő” kampány megindításával szeretnének segítséget nyújtani fiatal homoszexuális társaiknak.

Az U26 Vitaszínház rendszeresen olyan témák megbeszélésre hívja össze az érdeklődő fiatalokat, amelyek igazán megosztják a fiatalság véleményét. A soron következő alkalommal megint darázsfészekbe nyúlnak a szervezők, hiszen valószínűleg komoly indulatokat és megingathatatlannak tűnő véleményeket hallhatunk minkét oldalról olyan, nem egyértelműen megválaszolható kérdésekre, mint: Honnan ered a homoszexualitás? Tanult vagy öröklött magatartásforma-e? Felelőssé tehető valaki érte? Csupán egy választás lenne, vagy divat? Hogyan fogadjuk el meleg barátainkat? El kell-e fogadni egyáltalán? Kizáró ok lehet az élet bizonyos területein, például gyermekvállalás esetén a homoszexualitás? Megér ez a kérdés ekkora felhajtást? Igen.


Ami a legfontosabb dolog, hogy a megfelelő és stabil énkép teheti a fiatalokat alkalmassá arra, hogy felfedezzék azokat a vonásokat, amelyekben mások, mint a többiek. A fiatalok egyszerre félnek attól, hogy belesimulva a környezetükbe elveszthetik egyedi vonásaikat és attól, hogy túlságosan is különböznek társaiktól.

Éppen az „elvegyülni és kiválni” igénye közötti feszültség adja ennek az életkornak a sajátos dinamikáját. S ez az a dinamika, amely lehetőséget nyújthat arra, hogy a moralizálásra általában hajlamos kamasz elgondolkodjon a másokhoz, a mássághoz való saját viszonyán, felülvizsgálja kapcsolódó értékrendjét, magatartását.

Ebben nyújt segítséget a Szimpozion Egyesület is, mely inkább egy baráti társaságnak mondható. A „Bújj elő” kampány megindításával szeretnének segítséget nyújtani homoszexuális társaiknak ahhoz, hogy képesek legyenek felvállalni másságukat. Emellett másik kiemelkedő törekvésük, hogy a magyarok többségének toleranciaszintjét növeljék a másság iránt. Mindkettő nagyon nehéz és kitartást igénylő feladat.

Egy nemzedékkel ezelőtt a fiatalok egyetemista koruk előtt nemigen vállalták nyíltan másságukat. Most azonban egyre korábban, gyakran már kisiskolásként bevallják, hogy az azonos neműekhez vonzódnak.

A coming out után sok gyerek öltözködésével is kinyilvánítja szexuális beállítottságát. Vajon jobban elfogadná a társadalom őket, ha nem akarnák ennyire nyíltan megmutatni azt, hogy ők mások? Hogyan tud segíteni egy homoszexuális beállítottságú fiatal társainak, hogy őt tényleg elfogadják? Rengeteg kérdés, remélhetőleg sokkal több válasz várható az év utolsó hónapjának első napján az U26 Vitaszínházban.

Érvelésre fel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.