Új elnököt választanak

Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Írószövetség

Tisztújító közgyűlést tart szombaton a Magyar Írószövetség; a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumba meghirdetett esemény alkalmával a szervezet új választmányt, elnökséget és elnököt is választ.

2010.11.23 14:44MTI

Az irodalmi szervezet kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szombati közgyűlésen Marsall László költő, Tamás Attila író és Szalay Károly író, irodalomtörténész veheti át a Magyar Írószövetség Örökös Tagja elismerő oklevelet.

A szövetség elnökségének döntése alapján ebben az évben Posztumusz Örökös Tag oklevelet adományoznak Déry Tibornak, Illyés Gyulának, Németh Lászlónak, Tamási Áronnak és Veres Péternek; az előzetes információk szerint Illyés Gyula, Németh László és Veres Péter örökösei személyesen veszik át az okleveleket.

A közgyűlésen adják át a Hieronymus-díjat Hárs Ernő és Kodolányi Gyula költőknek műfordítói munkásságuk elismeréseként. Az elnöki, a titkári és a felügyelőbizottsági beszámolókat, Szentmártoni János József Attila-díjas költő, az írószövetség választmányi tagjának A Magyar Írószövetség jövője című előadását, majd a tagok hozzászólásait a választmányi tagok megválasztása követi.

A Magyar Írószövetség alapszabálya értelmében az 56 fős választmány saját tagjaiból választja meg az írószövetség új elnökét és a szervezet hat tagú elnökségét. A közlemény emlékeztet: Vasy Géza, a szövetség elnöke már korábban jelezte, hogy három év után nem vállal újabb ciklust.

"A korábbi három év megmaradásért folytatott küzdelmei után úgy érzem, hogy 2007 óta a megerősödés részben sikerült. A taglétszám stabilizálódott, fiatalok érkeztek a szövetségbe és több mint 900 taggal a legnagyobb magyar írószervezet maradtunk. Nemcsak én, de a leköszönő elnökség is úgy érzi, hogy a következő éveknek a további fiatalításról, egy új lendületről kell majd szólnia" - idézi az elnököt a dokumentum.

A tervek szerint az új választmány alakuló ülését követően, körülbelül 17 órakor mutatják be a Magyar Írószövetség új elnökét, akinek mandátuma 2013-ig szól majd. Mint a Magyar Írószövetség jelezte: a tervek szerint a tisztújító közgyűlést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztérium nyitja meg, majd felszólal többek között L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke is, aki májusig a Magyar Írószövetség titkári feladatait látta el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.