Bertolt Brecht váratlanul hunyt el

Kezeletlen gyermekkori betegség okozhatta a író halálát

Bertolt Brecht német drámaíró, költő, rendező váratlan halálát egy fel nem ismert gyermekkori betegség okozhatta

2010.11.15 13:15MTI

Az általánosan elterjedt nézetek szerint Brechttel szívroham végzett 1956-ban, 58 éves korában. Stephen Parker, aki a modern német irodalom szakértője, viszont úgy véli, hogy fel nem ismert, s így kezeletlen reumás láz (febris rheumatica) támadta meg a drámaíró szívét és idegrendszerét, okozta végső soron a halálát.

A brit tudós Bertolt Brecht önéletrajzán dolgozott, akinek munkásságát olyan művek fémjelzik, mint a Koldusopera, vagy a Kurázsi mama.

Így figyelt fel egy homályos feljegyzésre, amely szerint a drámaírónál gyermekkorában "szívmegnagyobbodást" állapítottak meg, utóbbi pedig a reumás láz tüneteinek egyike. Ennek alapján Stephen Parker felkutatta Brecht kórlapját, s megtalálta az 1951-es röntgenfelvételét is.

Brecht gyermekkorában igen elterjedt volt a reumás láz, bár a betegséget többnyire nem diagnosztizálták.

Mint Stephen Parker rámutat, a drámaíró esetében fellelhető tünetek, mint a szívmegnagyobbodás vagy a végtagok görcsös rángatózása, az arcgrimaszok, valamint a krónikus torokgyulladás, beleillenek a betegség modernkori leírásába.

"Bertolt Brecht ifjúkorában senki sem állíthatta fel a megfelelő diagnózist. Brechtet ideggyenge gyermeknek tartották, akinek rossz a szíve, s az orvosok azt is feltételezték a jövendő drámaíróról, hogy egyszerűen hipochonder"
- hangsúlyozta a brit professzor.

A gyermekkori megbetegedés Bertolt Brecht egész későbbi életére is kihatott: az átlagnál sokkal fogékonyabb volt a bakteriális fertőzésekre, ilyen infekciók talaján fejlődött ki például nála endokartitisz (szívbelhártya-gyulladás), ami tovább rontotta az amúgy is gyenge szívének állapotát.

A gyakori vesefertőzések is folyamatosan megkeserítették Brecht életét. Stephen Parker meggyőződése szerint a gyenge egészsége befolyásolta a drámaíró érzéseit és cselekedeteit.

"Befolyásolta a viselkedését; túlzásokra ragadtatta magát, hajlamos volt túlreagálni a dolgokat, s ellensúlyozandó testi gyengeségét, macsó szerepében tetszelgett"
- magyarázta az irodalomtudós.

Az 1951-ben készült röntgenfelvételt, amely baloldali szívmegnagyobbodást mutatott ki, soha nem mutatták meg a drámaírónak, ahogy az nem jutott el az orvosaihoz sem. Stephen Parker feltételezése szerint előfordulhat, hogy a leletet a keletnémet titkosszolgálat, Stasi tartotta vissza, amely ellenszenvvel viseltetett Bertolt Brecht iránt.

Mint Stephen Parker rámutat, Brecht egészségi állapota és halálának valódi oka új megvilágításba helyezi a drámaíró életét.

"Amikor hozzáfogtam a kutatásaimhoz, úgy éreztem, hogy nem egészen értem Brechtet. Betegségének, halálának megismerése új fogódzókat kínál a drámaíró életéhez, új megvilágításba helyezve egész személyiségét" - fogalmazott a brit kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.