Az ereklyét a hétvégén tekinthetjük meg

Győrben látható a torinói lepel másolata

Magyarországon ez az első olyan másolat, amely a leplet őrző és kezelő, Torinóban tevékenykedő bizottság hivatalos engedélyével készült

2010.11.18 16:15MTI

A torinói lepel egy másolata került Győrbe.

Az ereklyét a hétvégén a Szent Kamillus templomban tekinthetik meg az érdeklődők, állandó kiállítási helye pedig a templom szomszédságában lévő plébánián lesz - mondta Berkes Gyula plébános szerdai sajtótájékoztatóján. Ismertetése szerint Magyarországon ez az első olyan másolat, amely a leplet őrző és kezelő, Torinóban tevékenykedő bizottság hivatalos engedélyével készült.

A Jézus szenvedésére emlékeztető kegytárgy másolata a közelmúltban készült, így láthatók rajta az eredetin végrehajtott legutóbbi restaurálás nyomai is. Az eredeti leplet ezévi torinói kiállítása előtt restaurálták, új vászonalapra helyezték, a sérült részeket pedig felújították.

A másolat közel 4 és fél méter hosszú, több mint egy méter széles, vagyis mérete megegyezik az eredetivel. A győri plébánia ajándékba kapta az egyházi relikviát, amelynek bemutatásával az ereklye tiszteletét kívánják terjeszteni - mondta a plébános.

A halotti lepel hiteles másolata a vallási turizmus egyik különleges látnivalója lehet Győrött. A torinói lepel a katolikus egyház egyik legvitatottabb ereklyéje, amely a hagyomány szerint Krisztus testének lenyomatát őrzi.

A lepellel összefüggő kutatások legújabb eredményeiről és a különféle hipotézisekről a téma avatott szakértője, Pályi Gyula vegyészprofesszor tart előadást pénteken a Szent Kamillus templomban az ereklye másolatát bemutató, szentmisével egybekötött ünnepségen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.