Harangozó-díjas táncművész volt

Elhunyt a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora

Jakabné Zórándi Mária Harangozó-díjas táncművész 1975-ben végzett az Állami Balett Intézet néptánc tagozatán.

2010.11.08 08:15MTI
Jakabné Zórándi Mária

Rövid, súlyos betegség után vasárnap Budapesten elhunyt Jakabné Zórándi Mária egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Harangozó-díjas táncművész - közölte az MTI-vel Szakály György táncművész, az intézmény rektor-helyettese.

Jakabné Zórándi Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Zórándi Mária 1975-ben végzett a főiskola jogelődje, az Állami Balett Intézet első néptánc tagozatán.

Később ugyanitt klasszikus balett- és néptánc-pedagógus oklevelet, majd a Magyar Testnevelési Egyetemen gyógytestnevelői diplomát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA doktori fokozatot szerzett. Táncművészként a Magyar Állami Népi Együttes és a Budapest Táncegyüttes szólistája volt.

Ezzel párhuzamosan több mint harminc éven át tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 1991-től a Néptánc Tanszék vezetőjeként. 2009-ben májusában a főiskola rektorává választották.

Előadóművészi és pedagógusi munkásságát 1983-ban Nívódíjjal, 1998-ban Harangozó Gyula-díjjal, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

Halála pótolhatatlan veszteség a főiskola és a magyar táncművészet számára - hangsúlyozza a rektor-helyettes közleménye. Hivatalba lépése után az MTI-nek adott interjújában Zórándi Mária kiemelte:

"A táncpedagógia több célú, egyik feladata a tánchagyomány és kultúra ápolása, a tehetségek felfedezése. Sajnos azt látjuk, hogy a civilizációs ártalmak leginkább a kisgyermekeket sújtják, hogy a felnövekvők generációról generációra egyre rosszabb fizikai adottságúak. Ám az alapfokú művészetoktatás, illetve a különböző amatőr csoportok a maguk széles műfaji kínálatával nagy segítséget jelenthetnek. Egy dologra kell vigyáznunk: senki ne higgye, hogyha a gyerek hatéves korában elkezd táncra járni, akkor feltétlenül művész lesz belőle. A tánc azért jó a gyereknek, hogy helyes tartása, kulturált mozgása, jó megjelenése legyen, ami egész életében nagyon fontos számára. A zene és a tánc révén lelki harmóniát, szellemiségében olyan kulturáltságot kap alapul, amely igényessé teszi, legyen belőle csupán néző, amatőr táncos vagy profi."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.