Tutanhamon nagyapját ábrázolja

3400 éves fáraószobrot tártak fel Egyiptomban

Vörös gránitból faragott szobor felső részét tárták fel Luxor közelében - a szakértők szerint a 3400 éves műalkotás az óegyiptomi birodalom egyik legjelentősebb fáraóját, III. Amenhotepet, Tutanhamon nagyapját ábrázolja.

2010.11.05 17:45mult-kor.hu

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének közlése szerint a szobor csütörtökön került napvilágra a Nílus bal partján, III. Amenhotep halotti temploma közelében.

A szobor sólyomfejű Napistenként, Ré-Harahtiként jeleníti meg az uralkodót, a műalkotás az óegyiptomi mesteremberek kiváló munkáját dicséri.

III. Amenhotep (i.e. 1392-1355) az újbirodalmi XVIII. dinasztia kilencedik fáraója.

Harmincnyolc éven át tartó uralkodása alatt Egyiptom hatalma csúcspontját érte el, a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem és a kultúra.

Monumentális épületek, köztük a luxori templomkomplexum és a karnaki templomegyüttes jelentős része, valamint szobrok sokasága fémjelzi uralkodását.

Amenhotep nevét még ezer évvel később is a bőséggel, a gazdag terméssel hozták összefüggésbe. III. Amenhotepet Egyiptom trónján az egyistenhitet, a napkoronggal fémjelzett Aton kultuszát bevezető Ehnaton követte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.