Előadások és foglalkozások

A fáraók nyomában - Ami a történelem könyvekből kimaradt

Egy régészeti szenzáció, egy eltüntetett legenda feltárása - történelem testközelben. Ezt az élményt kínálja az a kiállítás amelyet közel félmillió ember nézett meg Münchenben és hasonló sikere volt a barcelonai "Maritím" múzeumban is.

2009.11.19 13:15ma.hu

A szenzációs kiállításhoz kapcsolódóan felnőttek számára egy előadássorozatot illetve általános és középiskolások számára interaktív kísérőprogramként a tananyagba is beilleszthető, egyiptomi témájú foglalkozásokat szervezünk. Az előadássorozat elsősorban fiatal felnőtt korosztályt és laikus érdeklődőket célozza meg.

Az „Élet Házának írnokai” programsorozatot azzal a céllal hoztuk létre, hogy lehetőséget biztosítsunk a gyerekek számára, hogy a játékok izgalmával ismerkedhessenek az ókori történelem és kultúra rejtelmeivel, valamint hogy az érdeklődők számára bővebb információt nyújtson az ókori Egyiptom történelmi és vallási hátteréről, illetve az egyiptomi kultúra egészéről. A játszva tanulás szellemében és a hitelesség céljával az animációkat egyiptológus szakember dolgozta ki, és az ő vezetésével zajlanak majd a foglalkozások is.

A választható témakörök:

Az egyiptomi hitvilág istenei: a feladatok a kiállított tárgyakon megjelenő isten-ikonográfia megismertetésére koncentrálnak. A foglalkozás során a gyerekek megismerik egy-egy isten funkcióját, attribútumait, ábrázolási jellegzetességeit, az egyiptomi panteonban betöltött szerepét, a hozzá kapcsoló mítoszkört.Műhelyfeladat: amulettek, istenszobrok készítése agyagból.

Temetkezési tárgyak és mumifikálás: a feladatok a kiállított tárgyakon keresztül ismertetik meg a gyerekeket az egyiptomiak temetkezési szokásaival, a halott mellé helyezett különböző tárgyak funkciójával. Műhelyfeladat: múmiadíszek készítése.

A fáraó személye: a foglalkozás célja, hogy megismertesse a gyerekeket a sír tulajdonosának személyével, azzal, hogy tulajdonképpen ki is volt az egyiptomi uralkodó és milyen pozíciót foglalt el az egyiptomi világképben. Műhelyfeladat: textilfestés.

A művészeti ábrázolás jellegzetességei: a foglalkozás során a gyerekek megismerkednek az egyiptomi művészeti ábrázolások alapvető sajátosságaival, úgy a kisplasztika, mint az életnagyságú ábrázolások terén a kiállított tárgyakon keresztül. Műhelyfeladat: opcionálisan választható a fentiek közül.

Vadászat és harc: a foglalkozás a kiállított tárgyakon keresztül ismerteti meg a résztvevőket az egyiptomi fegyverekkel, vadászati technikákkal, illetve ezek ábrázolási sajátosságaival. Műhelyfeladat: harci és vadászati jelenetek festése.

Az előadássorozat célja, hogy az érdeklődők számára bővebb információt nyújtson úgy a kiállítás anyagáról, mint általában a kiállított anyag történelmi és vallási hátteréről, illetve az egyiptomi kultúra egészéről. A tudományos, ugyanakkor érdekes és szórakoztató előadások során megismerhetik a látogatók a sír felfedezésének körülményeit, a történelmi hátteret Tutanhamon korában, az egyiptomi vallás, írásrendszer, világkép, művészeti ábrázolás alapjait, mindazt az összetevőt, amelynek eredménye a kiállításon látható és megelevenedő egyiptomi világ.

Az előadásokat meghívott szakemberek, a témával, illetve az adott korral foglalkozó egyiptológusok tartják.

Tudta Ön, hogy az egyiptomiak

• Ismerték a 365 napos naptárt?
• Rájöttek arra, hogy a nyers hús leviszi a gyulladást?
• Ismerték a "Pi értékét" ?
• Tökéletesen ismerték az emberi szervezet érrendszerét?

Ami a történelemkönyvekből kimaradt... és még sok más hasonló érdekességet megtudhat az egykori virágzó kultúráról, neves egyiptológusok által tartott előadásokból!

Az előadássorozat időpontjai:

Az előadások időpontja: szombat délutánonként 16,00 -17,30. óra.

2009. november 28. szombat, A sír felfedezésének története (Kiss Enikő) 2009. december 12.,szombat: „Utazási beszámolók” az ókori Egyiptomról: Hérodotosz, Diodórosz, Sztrabón (Almásy Adrienn)
2009. december 19., szombat: Történelmi háttér Tutanhamon korában (Antalffy Péter)
2009. január 09., szombat: A hieroglif írásrendszer és szimbólumtartalma (Egedi Barbara)
2009. január 16., szombat: A mumifikálás kialakulása és fejlődése (dr.Győry Hedvig)
2010. január 23., szombat: Sírépítészet és sírszimbolika az Újbirodalomban (Antalffy Péter)
2010. január 30., szombat: Újbirodalmi templomszimbolika (dr. Bartos Zoltán) 2010. február 06., szombat: Az egyiptomi vallási elképzelések alapjai (Kiss Enikő)
2010. február 13., szombat: Elképzelések a túlvilágról (dr.Győry Hedvig)
2010. február 20., szombat: Mágikus világkép és gondolkodás az ókori Egyiptomban (Kiss Enikő)
2010. február 27., szombat: A művészeti ábrázolás jellegzetességei (Egedi Barbara)
2010. március 06., szombat: Szent állatok tisztelete (dr. Bartos Zoltán)
2010, március 20., szombat: dr. Schreiber Gábor (téma egyeztetés alatt) 2010. március 27., szombat: A mindennapi élet (dr.Győry Hedvig)
2010. április 03., szombat: Nagy Sándor Egyiptomban: egyiptomi és görög kapcsolatok (Antalffy Péter)
2010. április 10., szombat: A kereszténység Egyiptomban (Parlagi Gáspár) 2010. április 17., szombat: Tutanhamon ékszerei (dr.Győry Hedvig)
2010. április 24., szombat: Magyar ásatások Egyiptomban (dr. Bartos Zoltán) Belépőjegyek a Ticketpro országos hálózatában, illetve a helyszínen kaphatóak

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.