A Symbol Art Galériában tartanak koncertet

Emlékkoncertet rendeznek a "nagybőgő Paganinijének"

Pege Aladár születésnapja alkalmából a Symbol Art Galériában tartanak koncertet, az eseményen fellép Csík Gusztáv dzsesszzongorista a triójával és Joan Faulkner gospel énekes is

2010.10.12 16:55MTI

Pege Aladár világhírű bőgős születésnapja alkalmából nemzetközi sztár dzsesszzenészek adnak csütörtökön emlékkoncertet a budapesti Symbol Art Galériában.

Az est megrendezését Pege Aladár özvegye kezdeményezte. Mint az MTI-nek elmondta, az emlékkoncert ötletét megosztotta a Svájcban élő Csík Gusztáv dzsesszzongoristával, aki a Zeneakadémián végzett, és a Dália Jazz Clubban együtt játszott Pegével.

Csík most saját triójával jön Budapestre, amelyben Alvin Queen dobol és Reggie Johnson bőgőzik.

Az amerikai Reggie Johnson olyan hírességekkel dolgozott már együtt, mint például Kenny Burrell gitáros, Keith Jarrett zongorista, vagy az énekes Sarah Vaughan.

Az 1980-as évek közepén Európába költözött, és többek között Johnny Griffint (szaxofon), Kenny Barront (zongorista), Phil Woodsot (szaxofon) és Cedar Waltont (zongorista) kísérte.

A bőgős a berni Swiss Jazz Schoolban tanít.

A Pege Aladár emlékkoncert másik sztárvendége a gospel énekesként indult Joan Faulkner, akit a soul nagyasszonyának is tartanak. A fekete énekesnő augusztusban a XV. Dzsesszmély fesztiválon is fellépett a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen, és énekelt már a Frankfurti Operaházban is.

Pege Aladár

Pege Aladár (1939-2006) nagybőgős, a világszerte elismert virtuóz dzsesszmuzsikus a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége volt, a külföldi zenekritikusok a "nagybőgő Paganinijeként" tartották számon.

New Yorktól Montreux-ig a világ számos fesztiválján és koncertjén lépett fel. Október 8-án lett volna 71 éves.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.