High-tech gépezet debütál a Metropolitan Operában

A New York-i Met legújabb szuperprodukciója

A magyar nézők négy helyszínen követhetik végig a New York-i Met legújabb szuperprodukcióját, az évekig készülő különleges díszlettel kiegészülő show évadnyitó előadása hétfőn tárul először a közönség elé.

2010.09.30 18:45MTI

Bemutatkozott a New York-i Metropolitan Opera új Ring-je, s egyúttal az elmúlt évek legizgalmasabb Met-díszlete is: A Rajna kincsével egy 40 tonnás high-tech gépezet is debütált, amelyet Robert Lepage rendező kifejezetten Wagner tetralógiájának új produkciójához tervezett.

A kanadai direktor által színre állított új ciklusban a hétfőn nagy sikerrel előadott prológust jövő tavasszal követi a Walkür, majd a 2011-12-es szezonban a Siegfried és Az istenek alkonyának bemutatója.

A magyar nézők immár négy helyszínen, a Művészetek Palotájában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a szegedi Belvárosi Moziban és a kecskeméti Malom Moziban október 9-én, szombaton láthatják élő HD-közvetítésen a világhatalmat ígérő, elátkozott gyűrű hatalmi harcokban, ármányokban és csodákban gazdag történetének előjátékát.

A különleges díszletet több éves előkészületek és több hónapos próbák után ismerhette meg a közönség a Met hétfői évadnyitó előadásán. Az AP amerikai hírügynökség írása szerint a gépezet elképesztő, lebilincselő és elborzasztó hatások kiváltására egyaránt alkalmasnak bizonyult.

Így kitűnően szolgálta a Wagner által zenébe öntött és színpadra álmodott, a német mitológiából formált történetet - bár néhány apró technikai hiba még becsúszott.

Lepage berendezése 24 óriási, formájában zongorabillentyűre emlékeztető alumínium elemből áll, amelyek egy központi gerinchez csatlakoznak: képesek arra, hogy párhuzamosan forogjanak körülötte, vagy a legkülönbözőbb alakzatokba rendeződjenek, megjelenítve a Rajna partját vagy éppen azt a csigalépcsőt, amely a törpe nibelungok barlangjába vezet.

A többit számítógépes vetítések és fényhatások biztosítják. A varázslat már az első szó elhangzása előtt kibontakozik. Ahogy a zene a folyó mozgását idézi, a laposan sorjázó alumíniumlemezek is finoman hullámozni kezdenek, majd a magasba emelkednek, hogy előbukkanjanak a Rajna lányai, amint felfelé úszva légbuborékokat eregetnek.

Rendkívül hatásos a következő díszletváltás is: miután Alberich, a törpe elrabolta tőlük a Rajna aranyát, a három sellő szinte mozdulatlan kétségbeesésben fekszik a szerkezet tetején. Az lassan forogni kezd, a nőalakok a semmibe tűnnek, és a berendezés az istenek világának dombjaivá alakul.

Az óriások fenyegetését egy kéz ujjaihoz hasonlóan kinyúló lemezek érzékeltetik, mielőtt ugyanaz a gépezet a nibelungokhoz ereszkedő lépcsőzetté formálódna.

Más kérdés, hogy a masina mozgás közben néha recsegett, egy ízben pedig egy díszletmunkásnak is közbe kellett avatkoznia a színen, amikor beakadt egy kábel. Az AP szerint zeneileg viszont a hétfői bemutatónál szebbet nehéz elképzelni.

A hírügynökség kiemelte Bryn Terfel walesi basszbariton alakítását Wotan, az amerikai mezzoszoprán Stephanie Blythe fellépését Fricka szerepében, és elismerően emlékezett meg Eric Owens basszbaritonról (Alberich), valamint az óriásokat megtestesítő Franz-Josef Selig és Hans-Peter Koenig basszisták teljesítményéről. Csupán a Loge szerepét különben igen kifejezően alakító Richard Croft tenorról jegyezte meg, hogy helyenként nehezen tudta áténekelni a zenekart. Február óta először vezényelt a Metben James Levine, aki időközben hátműtéten esett át: a zeneigazgató csodálatos hangokat csalt elő az együttesből, de még óvatosan mozgott, amikor a rendezővel együtt a színpadon köszönte meg a lelkes ovációt.

Akadt ugyan néhány pisszegés, de ezt nem lehet a tavalyi szezonnyitó Toscájának tiltakozó közönségfogadtatásához hasonlítani, aminek nyomán az új változat mellett az opera elővette Zeffirelli régebbi rendezését is.

A Met 16 millió dollárt (több mint 3,2 milliárd forint) fordít az új Ringre, és a tét azért is nagy, mert a tetralógia előző, Otto Schenk által jegyzett rendezését a közönség többek között éppen hagyományos díszletei miatt kedvelte.

Az AP szerint azonban az új gépezet jó bemutatkozását megzavaró kis hiányosságok kijavítására még bőven lesz idő a Ring 2011-12-es kiteljesüléséig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.