Egymásnak esett az RTL Klub és a TV2

X-Faktor kontra Megasztár - egymást csépelik a kertévék

Nyilatkozatháború indult az előző héten két nagy kereskedelmi televízió között. Az indokot az egy időben sugárzott tehetségkutató műsorok adták...

2010.09.29 13:43bencze/ma.hu

Sem a TV2, sem az RTL Klub igazán nem vádolható azzal, hogy ne lopna a másiktól. A két adó műsortervezete szinte reklámra pontosan megegyezik a másikéval. Amennyiben az egyik kitalál valamit (értsd: megvásárol egy külföldi licenszet), abban az esetben a másik csatorna rögtön lemásolja. Nehogy már alternatívája legyen annak a nyomorult nézőnek.

Emlékeztetőül: kapcsolgathattunk kedvünkre a Való Világ kontra Big Brother, Barátok közt kontra Jóban Rosszban, Szombat esti láz kontra Csillag születik műsorpárok között, ami egyébiránt az igazán olcsó műsorszámok közé tartozik. Hiszen a szappanoperát leszámítva szereplőik egy fődíjért küzdenek, és eközben hetekig meg van oldva a szombati (valóságshowk esetében szinte az összes hétköznap) főműsoridő.

Bűz, szakítás és kritika

Valójában abszolút nem érdekes, mit vagdosnak egymáshoz a kereskedelmi csatornák vezetői, a lényeg, hogy tematizálhassák a bulvársajtót egy időre, a címlapokon pedig vagy egyik, vagy másik műsor címe legyen olvasható. Sikeres a koncepció, legutóbb pedig már az egyik továbbjutó magánéletét kezdték boncolgatni. Hogyan és mikor dobták ki.


De annak is megvolt a maga bája, mikor az egyik bulvárlap alig egy hete azt taglalta, hány napja hordják ugyanazt a ruhát a zsűri tagjai.

Részletesen taglalták, hogy Geszti Péter szürke zakóban, Malek Miklós fekete pólóban, kék ingben, Feró szürke ingben, Keresztes Ildikó pedig lila blúzban és fekete övvel, és ugyanolyan sminkben feszül hetek óta a képernyőn. Végül a műsor producere, Hermann Péter oszlatta el a kételyeket: nem büdösen ücsörögtek Gesztiék öt napon át.

– „Mindennap új, vagy tiszta ruhát viseltek. Mindenki négy pólót, négy zakót, négy inget, négy blúzt kapott”.

Igazán remek. A szent cél: minden nap szóljon valami a műsorról. Ha kell, magánéletet áldozunk fel, ha kell, a szagokat, ha pedig arra van szükség, akkor mondunk valami hülyeséget, valami vádat, bármit, amit leírhatnak a szorgalmas újságírók. Aztán csámcsogjon rajta a nép. Néhány napja a TV2 szórakoztató műsorokért felelős producere például az X-Faktor zsűritagjait kezdte kritizálni, a RTL Klub pedig a nézettségi adatokra hivatkozott. Tudjuk, náluk más úgysem számít…

Nézettség mindenek felett

Tény, hogy az X-Faktor hetek óta tarol szombat esténként, azonban az utolsó hétvégén a Megasztár élő adással próbált csökkenteni lemaradásán. A teljes lakosság körében az RTL Klub tehetségkutató műsora 1 991 567 nézőt ért el, amivel 39,7 százalékos közönségarányra tett szert a csatorna. Ez lett a legnézettebb műsor ezen a héten is, a lista első helyén ért célba. A Megasztár ezzel szemben a tizenharmadik lett 1 469 626 nézővel és 30,7 százalékos közönségaránnyal (37. héten a huszonnyolcadik helyet szerezte meg). Természetesen a két csatorna között bőszen kapcsolgattak a nézők, azonban akkor is leszögezhető: a két tehetségkutatóra alsó hangon 2,5-3 millió ember kíváncsi, ami a magyar lakosság negyedét minimum kiteszi.

Az átlagos közönségarányok hasonlóan beszédesek: főműsoridőben a 18-49 éves korosztály 29,4 százaléka voksolt az RTL Klubra, a TV2 mellett pedig 23,8 százalék döntött. Eközben a közszolgálati M1 még a nézők 5 százalékát sem tudta megszerezni (4,8 százalék). Ezek ismeretében igazán elkeserítő az a színvonal és stílus, amit olykor a két kereskedelmi csatornán és híreiben tapasztalunk.

- bencze -

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.