Nehéz a helyzet

Kőrösi: az adósság lenullázta a magyar filmgyártást

Költségvetési zárolások és az elmúlt évek túlköltekezése miatt nehéz a helyzet a filmiparban. Állnak a forgatások, és sorakoznak a kérdőjelek a jövőről.

2010.09.24 12:15MR1- Kossuth

Kőrösi Zoltánt, a Magyar Mozgókép közalapítvány elnöke azt mondta a 180 percnek: idén már elfogyott pénz a támogatásokra.

Az elmúlt évek felhalmozott banki adóssága a filmes szektorban több mint ötmilliárd forint, évente több mint 500 millió forintot kell csak kamatra fizetni, ez és a zárolás lenullázta a magyar filmgyártást – mondta a 180 percben Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke. Amikor a gazdasági, szervezeti és jogi audit nyomán szembesültek az adatokkal, felelősséggel csak azt mondhatták a forgatás alatt és előtt álló nyolc film producerének, hogy kizárólag saját felelősségükre kezdhetik el a munkát. Ők azóta részben magánkölcsönökre, részben egyéb forrásokra támaszkodva már elkezdték a munkát, és mivel érvényes szerződéseik vannak, előbb utóbb meg fogják kapni a pénzüket, de az ütemezésről csak majd a zárolás feloldása, illetve a jövő évi keretek ismeretében lehet majd beszélni – mondta Kőrösi. A jövő legfontosabb feladatának az alapítványi elnök az adósságállomány rendezését tartja, de azt mondja, alaposan át kell gondolni a magyar film helyzetét és a filmes pénzek elosztását is. Sokkal hosszabb előkészítő folyamatokra van szükség, jól kiválasztott projektekkel olyan filmeket kell csinálni, ami a magyar közönségnek szól, és a mostaninál nagyobb figyelmet kell szentelni az animációs és kisjátékfilmeknek is.

Évi 25-30 nagyjátékfilm készült

Magyarországon az elmúlt időszakban évente 25-30 nagyjátékfilm készült állami támogatással. A pénz elosztását mindig sokan bírálták. Hol azért, mert egy-egy produkció nagy összeget kapott másokhoz képest, hol azért, mert keveseket vonzó művészfilmek kaptak támogatást, vagy éppen azért, mert olyan úgynevezett közönségfilmeket pénzelt a közalapítvány, amelyek aztán nem hozták vissza az árukat. Például 2007-ben a támogatott közönségfilmeket összesen kevesebb, mint 50 ezren nézték meg. Till Attila Pánik, Alföldi Róbert Nyugalom és Bacsó Péter Majdnem szűz filmjéről van szó. Előbbi kettő 40 millió forintot kapott külön-külön, utóbbi 75 milliót. Egy évvel később még több közönségfilmnek jutott pénz. Herendi Gábor a Valami Amerika 2-re 260 millió forintot kapott, ezt a filmet viszont a közönség is szereti a jegyeladási adatok szerint. Ugyanabban az évben támogatták például még Goda Krisztina Kaméleonját 60 millióval vagy Dömötör Tamás Cukorshow-ját 22 millióval. A kevésbé könnyed kategóriában Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmje, amelyet azóta Cannes-ban is díjaztak, 80 millió forintot nyert. Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotása pedig 100 milliót. Két éve kapott szándéknyilatkozatot a támogatásról Szabó István Ajtó című filmterve.


Magad uram...

A 260 millió forintnak körülbelül a felét idén megkapja a stáb - ígérte a közalapítvány gazdasági igazgatója, a többit később. Több film viszont hiába várja a már megítélt támogatást. Miután nyáron a minisztérium zárolta a közalapítvány pénzét, leállt a kifizetés. Nem tudták elkezdeni Mátyási Áron második nagyjátékfilmje, a Weekend, és Fliegauf Benedek Szállnak a varjak című alkotásának forgatását. Ígéretet kaptak, hogy a támogatást jövőre megkapják. Az Üvegtigris 3. forgatása már a második hetében járt, amikor a producert értesítették, hogy a 110 millió forintos állami támogatásnak csak 20-30 százalékát fogja idén megkapni, végül magántőkéből teremtették elő a pénzt.

Tarr Béla a közalapítvány előző vezetésétől 150 millió forintos támogatásról kapott szándéknyilatkozatot. A terv szerint tíz magyar rendező készített volna tízrészes, reneszánsz témáját feldolgozó tévéfilmsorozatot, idén azonban közölték Tarr Bélával, hogy nem kap pénzt, mert nincs. A rendező-producer nyílt levélben tiltakozott az eljárás ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.