Bin-Jip formáció első lemeze hétfőn jelenik meg

Triphopos elektronikus zenével robban be Harcsa Veronika új együttese

A Bin-Jip formáció első lemeze hétfőn jelenik meg Japánban és Magyarországon, Harcsa Veronika izgatottan várja a közönség reakcióját a triphopra.

2010.09.06 10:15MTI

Japánban már megjelent, Magyarországon hétfőtől érhető el a triphopos elektronikus zenét játszó Bin-Jip első, Enter című albuma; az elsősorban a dzsessz világából ismert Harcsa Veronika csapata szombaton az A38-on az Újbuda Jazzfesztivál keretében lép fel.

Harcsa Veronika dzsessz műfajban készített első három szólóalbuma, a Speak Low (2005), a You Don't Know It's You (2007) és a Red Baggage (2008) nagyon népszerű volt Japánban, a lemezek vezették a legnagyobb japán bolthálózat, a Tower Records dzsesszeladási listáit.

A Bin-Jip billentyűs-zenszerzőjének, Kaltenecker Zsoltnak szintén jelentek meg lemezei a távol-keleti országban.

"Eddig valóban dzsesszénekesnőként ismertek Japánban, és nehéz megjósolni, miként reagálnak majd a Bin-Jipre, ezért is döntöttünk úgy, hogy most nem a Nature Bliss, hanem egy másik ottani kiadó, a Whereabouts Records gondozásában jöjjön ki ott az Enter. Persze a lemezboltok polcain kiírják majd a Bin-Jip mellé a nevemet, meg Zsoltét is; a zenekar ott és itthon is megtalálja majd hallgatói körét" - mondta az énekesnő pénteken az MTI-nek.

fotó: zene.hu

A Bin-Jip nevű formáció idén márciusban mutatkozott be, Harcsa Veronika és Kaltenecker Zsolt mellett Gyémánt Bálint gitározik, Andrew J pedig a ritmusokat, a hangmintákat hozza és szkreccsel.

Az Enter című albumon tizenkét angol nyelvű dal szerepel; a triphopos, kísérletező elektronikus zenére, amely hangulatában a kilencvenes évek Portisheadjét idézi, három kivétellel (ezeket Gát Anna jegyzi) Harcsa Veronika írt melankolikus, a képzelet világában kalandozó szövegeket.

"Ezek a szövegek általában megelőzték a zenék megszületését.

Úgy érzem, hogy a Harcsa Veronika Quartethez képest most könnyebb volt inspirációt szereznem, akár a körülöttem élő emberek életéből, akár egy filmből. Utóbbi, a Bin-Jip című dél-korai alkotás nemcsak a zenekar nevét adta, de az egész albumra hatással volt"
- fejtette ki az énekesnő.

A Bin-Jip koreaiul üres házakat jelent, a zenekar Andrew J nappalijában rögzítette az egész anyagot. A címadó Enter című dalhoz Pater Sparrow rendezett videóklipet; a Bin-Jip honlapjára hamarosan felkerülő kisfilmben Harcsa Veronika képzeletbeli szobákon halad át, a berendezések XVI-XIX. századi rézkarcokból lettek válogatva, miközben Hieronymus Bosch és Floria Sigismondi világa elevenedik meg.

Harcsa Veronika kiemelte: Sparrow szabad kezet kapott a klip elkészítéséhez, és egy saját régi ötletét valósította meg. Az album borítóját, grafikai munkáját Ogava Szatosi japán művész készítette; belül egy képzeletbeli térkép található, amelyen a zenekar tagjainak nevei, valamint a számcímek folyónevekként jelentenek.

Mint Harcsa Veronika elmondta, Ogava a Nature Bliss kiadó grafikusa, tavaly találkoztak, és nagyon megérintette a technikája, művészetfelfogása.

"A nyár folyamán sokat játszottunk különböző fesztiválokon, például a Szigeten, a Volton vagy a SZIN-en, de a mostani fellépés az A38-on teljesen más lesz, hiszen egy egyterű, fedett helyen leszünk, nincs áthallás a többi színpadról" - mondta az énekesnő az MTI-nek.

Mint kifejtette, bár a Bin-Jip zenéjén érződik, hogy négyük közül hármuknak dzsesszgyökerei vannak, mégsem nevezné a produkciót dzsessznek. Kiemelte, hogy sokféle hatás tapintható ki a Bin-Jipen, a zenében éles stílusváltások vannak, de tapasztalata szerint Magyarországon nagyon nyitott a közönség az újra, ezt igazolta a nyári fesztiválfellépések kedvező fogadtatása is.

"A Sziget fesztiválon tartott koncertünket végigtáncolta a közönség, ugyanakkor Szentendrén vagy Pécsett csendben ülték végig a számokat"
- tette hozzá.

A szombati műsorban a friss lemez, az Enter dalain kívül lesznek úgynevezett live act-ek is, ami az ő esetükben azt jelenti, hogy Andrew J laptopról bejátszott alapjaira szabadon improvizálnak.

Ennek része, hogy az énekesnő egy looper nevű elektronikus "kütyün" a potmétereket tologatva élőben énekli egymásra saját hangját

Harcsa Veronika az MTI-nek elmondta, hogy jövő tavasszal tervezi dzsesszformációja, a Harcsa Veronika Quartet új albumának megjelenését; a lemezre XX. századi magyar költők verseit zenésítik meg.

"A Quartet és a Bin-Jip, valamint a szintén könnyűzenei Erik Sumo Band egyaránt fontos számomra, így a jövőben is egyszerre lesz jelen a kétfajta műfaj az életemben" - jelentette ki Harcsa Veronika.

Az Enter című Bin-Jip albumot Magyarországon a Lab6 kiadó jelenteti meg; a hivatalos lemezbemutató koncert decemberben lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.