Irány a Pécsi Tavaszi Fesztivál

Bemutatkozik a Bin-Jip: új zenekarral lép színpadra Harcsa Veronika

Először ad koncertet a Bin-Jip: az underground elektronikus zenét játszó formáció, amelynek énekesnője Harcsa Veronika, pénteken mutatja be az A38-on első, még megjelenésre váró albumát.

2010.03.02 09:18MTI

melynek énekesnője Harcsa Veronika, pénteken mutatja be az A38-on első, még megjelenésre váró albumát. "Az elmúlt időszakban egyre konkrétabban fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy az elsősorban akusztikus, dzsessz-hangvételű dalokat játszó Harcsa Veronika Quartet mellett szeretnék egy másik zenekart, ahol lehet kísérletezgetni hangzásokkal, elektronikus zenével, különböző felvételi technikákkal" - mesélt az énekesnő az MTI-nek a Bin-Jip megalakulásának hátteréről.

Mint mondta, korábban már dolgozott együtt Andrew J dj-vel, és eredetileg vele, valamint Gyémánt Bálint gitárossal egy trió felállást tervezett. Már megvolt két-három daluk, amikor a szintén a dzsessz világából ismert Kaltenecker Zsolt billentyűst vendégként elhívták játszani, aztán a dolog annyira jól működött, hogy ő is beállt tagnak. Kaltenecker egyébként sok-sok évvel ezelőtt közös lemezt is készített Andrew J-vel. Az új zenekar a február 10-iki Fonogram-gálán egy dal erejéig már bemutatkozott a közönségnek. A hangzás underground elektronika, benne egy kis trip-hop, nu-jazz. Harcsa Veronika az inspiráló hatások közül a Portishead-et, és a Radiohead énekesét, Thom Yorke-ot emelte ki, utóbbi 2007-ben jelentette meg nagy hatású szólólemezét The Eraser címmel. "Ezek sötétebb, borongósabb zenék annál, mint amit mi játszunk, de a hatások kétségtelenül jelen vannak. Az angol szövegeket általában én írom, ezek sokszor melankolikusak, de életigenlés is van bennük" - fejtette ki az énekesnő.

Harcsa Veronika saját hangját olykor egy elektronikus looperrel variálja. Ennek lényege, hogy a szerkentyű a felénekelt dallamot a kívánt ideig automatikusan visszajátssza, így az énekes akárhány szólamot tud énekelni a saját hangjára.

"Ezt a kütyüt egyfajta fűszernek tekintem, jópofa adaléknak és játéknak" - fűzte hozzá. A Bin-Jipben - a név a zenekar közös kedvencének számító dél-koreai film címe - nincs ütőhangszeres, dobos, a ritmusról Andrew J gondoskodik, nemcsak a laptopjáról származó hangmintákkal, hanem élőben szkreccsel is, és nemcsak a megszokott módon, hanem például dobhangmintákat is "megszkreccsel".

A pénteki A38-koncerten a Bin-Jip tizenhét dalt fog eljátszani; valamennyi saját szerzemény, kivétel a már említett Thom Yorke Cymbal Rush című dala. A megjelenésre váró albumon 12 dal szerepel, a maradék négy úgynevezett live act lesz a koncerten, vagyis egy alapra teljesen spontán és szabadon improvizálnak.

"Mivel ez lesz az első koncertünk, még csak sejtéseink vannak arról, hogy a Bin-Jip összhatásában mennyire lesz dzsesszes. Szerintem nem igazán. A dzsessz és az azon kívüli világ kettőssége eddig is megvolt az életemben, hiszen mindig részt vettem olyan zenekarokban, amelyek nem kapcsolhatók ehhez a műfajhoz; jó példa erre az Erik Sumo Band. Ennek ellenére engem a legtöbben dzsesszénekesnőként tartanak számon, saját magamat viszont műfaji besorolás nélküli énekesnőnek tartom" - szögezte le Harcsa Veronika az MTI-nek.

Mint mondta, a Bin-Jip-album megjelenése attól függ, mikor találnak kiadót. Elsősorban külföldi labelben gondolkodnak; egyelőre érdeklődés van, szerződés még nincs. Az biztos, hogy egész évben lesznek koncertek, ott lesznek a nyári fesztiválokon és ősszel a Művészetek Palotájában is fellépnek.

Az énekesnő hangsúlyozta, hogy bár most a Bin-Jip beindításáról szól minden, természetesen továbbra is működik a Harcsa Veronika Quartet; a csapat legközelebb március 20-án a Pécsi Tavaszi Fesztiválon fog játszani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.