Szambaiskolákkal és kilátóhelyekkel próbálkoznak

Kultúrával csalogatnák a turistákat Rio de Janeiro nyomornegyedeibe

Elsőként a Santa Marta nyomornegyed csatlakozott a kezdeményezéshez, több mint harminc látványossággal készülnek a városban

2010.09.01 11:15MTI

Többek között helyi művészek alkotásaival, szambaiskolákkal és kilátóhelyekkel próbálja nyomornegyedeibe csalogatni a turistákat Rio de Janeiro.

"Riót ezentúl nem csak a Megváltó Krisztus szobráról, a Cukorsüveg-hegyről vagy a Copacabana és az Ipanema strandokról fogják ismerni" - érzékeltette a tervezett idegenforgalmi fordulatot Luiz Barreto brazil turisztikai miniszter.

A marketingkampánnyal, valamint a népszerű idegenforgalmi helyszíneken működtetett információs pontokkal támogatott programba elsőként a Santa Marta nyomornegyed kapcsolódott be.

A hírhedten kegyetlen drogbandáitól megtisztított riói negyedben hétfőn rendezték meg a hivatalos megnyitóeseményt, amelyen Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfő is részt vett.

Az ötezer lelkes Santa Marta lakói közül idegenvezetőket képeznek ki, és angol nyelvű táblákat is elhelyeznek majd az utcákon. A nyomornegyednek mintegy harminc turisztikai látványossága lesz, köztük az a hely, ahol Michael Jackson videoklipet forgatott, egy szambaiskola és egy kilátópont, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a 14 milliós metropoliszra.

A turisták helyi művészek portékáit is megvásárolhatják majd. A Rio Top Tour: Rio de Janeiro más megvilágításban elnevezésű kezdeményezés a tervek szerint csak az első a sorban.

Mint Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a hétfői megnyitón hangsúlyozta, szándéka szerint a programot kiterjesztik majd más riói nyomornegyedekre, sőt az ország többi városának hasonló részeire is.

A külvárosok nélkül 6 milliós Rio lakosságának egyharmada él a város mintegy 1000 nyomornegyedének valamelyikében.

A biztonsági szerveknek komoly kihívást jelent, hogy a 2016-os nyári olimpiáig - amelynek szervezési jogát a város tavaly nyerte el - megfékezzék az elharapódzó bűnözést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.