Dzsungelharc a nagyvárosi iskolában

Iskolai erőszak Kate McCaffrey Behálózva című regényében

Iskolai erőszak - meddig lehet elviselni? Mindenki menő szeretne lenni, de a csoport kiveti a gyengéket. Tragédiával végződő titkok, amelyeket még szüleimmel, barátaimmal sem merek megosztani.

2010.08.23 18:30ma.hu
A borító

Csak néhány gondolat, amelyet felvet Kate McCaffrey Behálózva című ifjúsági regénye, amely egyszerre letehetetlen iskolai krimi és módszertani segédanyag az iskolai agresszió megértéséhez, kezeléséhez.

A történet hősnője az Ausztráliában élő, tizenéves Avalon.

Születése óta vidéken él szüleivel, akik hippi múltjukat nem feledve természetközeli, a nagyváros minden káros hatásától mentes életet álmodtak családjuk számára, s ha ez nem lenne elég, mind az apa, mind pedig az anya tanár, sőt Avalon tanárai, ám ő ennek "ellenére" elégedett az életével, iskolájával, családjával, éppen ezért éri sorscsapásként anyja vágya, aki egy új állás bűvöletében feladja régi álmait, kiragadja a családot a megszokott környezetből és a nagyváros ismeretlen dzsungelébe viszi.

Avalont a lehető legrosszabbkor és legrosszabbul érinti a változás: a vidéki iskola zárt, biztonságos közegében már kivívta a maga pozícióját, elismert, szeretett tagja a közösségnek – most mindezt fel kell adnia, és újra kell kezdenie a beilleszkedést egy ismeretlen helyen.

S ha mindehhez hozzágondoljuk, hogy milyen bonyolult egy kamasz érzelmi világa, mennyi önértékelési problémával kell megküzdenie, hogyan próbál kedélyingadozásai, lázongásai között életben maradni, láthatjuk, hogy a pedagógusszülőnek a lánya szempontjait figyelmen kívül hagyó döntése milyen meggondolatlanul önző volt.

Bár alakulhattak volna jól is a dolgok – akkor valószínűleg nem beszélnék ilyen elítélően az anyáról –, az élet és a regény dramaturgiája úgy hozza, Avalonnak nem sikerült túl jól az első napja az új iskolában.

És a második sem, és az első hete sem, a többiről nem is beszélve…

Kate McCaffrey nyomasztó hangulatú regénye letehetetlen olvasmány. Minden egyes fejezettel újraéled az olvasó reménye, hátha sikerül Avalonnak ebben a lehetetlen társaságban helyet találnia, ám a szerző egyáltalán nem olyan optimista, mint a széplelkű, naiv olvasó.

Kíméletlenül a tragédiáig vezeti a cselekményt, szerencsére azonban nem elégszik meg ennyivel, kiutat is kínál hősének és az egész iskolának – néhányaknak megadatik a lehetőség a változásra, a csukott szemmel járó felnőtteknek pedig a látásra.

Ám van, amit nem lehet jóvá tenni…

Kate McCaffrey: Behálózva
Animus Kiadó, 2010.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.