Egy vagány és kalandvágyó író regénye

Fékezhetetlen pajzánság! Gantner Ádám: Ősz Jeruzsálemben

Aki olvassa Gantner Ádám korábbi könyveit, az vagy megszereti, sőt megirigyeli őt, vagy felháborodva, és titokban talán szintén sóvárogva, szidja fékezhetetlen pajzánságáért, kalandvágyáért, vagányságáért.

2010.08.18 10:30ma.hu

Egy azonban biztos: nem marad érintetlen, hasonlóan a hölgyekhez, akik a legendárium szerint bűvkörébe kerültek.

Ősz Jeruzsálemben, az író Izraelben eltöltött éveiről szól. Gantner Ádám könyve, az Ősz Jeruzsálemben elviszi az olvasót a bibliai tájakra. Bebarangoljuk vele az Óvárost, az ortodox negyedet, bekukkantunk jesivákba, zsinagógákba, rácsodálkozunk az örmény negyedre, de a muszlimok szűk sikátoraiba, életébe is bepillantást nyerhetünk. A novellák a kilencvenes évek közepének Izraelét mutatják be, olyannak, amilyennek azt a szerző látta. Bő tíz évvel később visszatér Jeruzsálembe. A határ menti kibucoktól indulva keresztül-kasul bejárja a sivatagot, végül eltéved...

A mű a kisgyermekkortól a tinédzser éveken és macsó időszakon át a valódi felnőttségig ívelő férfivá válási történet és hiteles beszámoló arról, ami férfi és nő között történhet: virtuálisan és valóságosan. Stílusa okán a novellákat olvashatjuk könnyed kikapcsolódásként, de a sok incselkedés mögött valódi női sorsok - és egy Férfisors - igaz epizódjai sejlenek át, a tartalmas, szórakozás manapság oly ritka élményét kínálva, nemtől, kortól függetlenül.

Szó esik a könyvben, szerelemről, a kibuci életről, Jeruzsálemről és lakóiról a libanoni háborúról,és záró akkordként, hogyan sikerült minden fajta dokumentum nélkül, áttévednem a sivatagon Jordániába, étlen, szomjan, majd élveznem a Jordán katonák vendégszeretetét egy kietlen sivatagi helyőrségben. Az Ősz Jeruzsálemben, két utánnyomást élt meg, három ezer példányban kelt el, és talált gazdára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.