Kartondobozért állatkerti belépő

Vidám Doboznapok Debrecenben

Tíz kiürült tejes- vagy gyümölcsleves kartondobozért válthat belépőt minden gyerek a debreceni állatkertbe a pénteken indult háromnapos Vidám Doboznapok elnevezésű programon.

2010.07.09 13:25MTI

Az akció célja, hogy a családok figyelmét ráirányítsa a szelektív, környezettudatos hulladékgyűjtésre. 

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKKE), a Debreceni Állat- és Növénykert, valamint a debreceni hulladékgyűjtésért felelős AKSD Városgazdálkodási Kft. közös kezdeményezése azért a kartondobozokra fókuszál, mert ennek a csomagolóanyagnak a 75 százaléka újrahasznosítható. 

Ennek ellenére 100 dobozból 86 hagyományos hulladékgyűjtőkben végzi - hívta fel a figyelmet Baka Éva, az IKKE ügyvezető igazgatója pénteken a debreceni állatkert bejáratánál rendezett sajtótájékoztatón. 

Az újrahasznosított dobozok számát a debrecenihez hasonló akciókkal is szeretnék növelni, hiszen a családok szemléletváltása nélkül lehetetlen elérni a célként kitűzött 20 százalékos újrahasznosítást - fogalmazott.
 
A délelőtti órákban már hatalmas zsákokban álltak a kartondobozok a bejáratnál, a gyerekek pedig folyamatosan hordták oda az újabb és újabb adag "fizetőeszközt" az állatkert pénztárához. Baka Éva a közönségnek bemutatót is tartott az újrahasznosításról: egy turmixgép, szúnyogháló és törlőkendő segítségével pár perc alatt készített könnyen elbomló papíranyagot egy üres tejesdobozból. 

Gábor Zsombor, a debreceni önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetője elmondta, hogy Debrecenben jelenleg 220 szelektív hulladékgyűjtőbe lehet elhelyezni a háztartási hulladékot. Ezekben 2006 óta évente mintegy ezer tonna papír-, valamint ötszáz tonna műanyag- és ugyanennyi üveghulladék gyűlik össze. 

Kiss Gabriella, az állatkert zoo-pedagógusa szerint a természeti kincseknek nem csak a bemutatása a fontos.
 
A gyerekeknek meg kell mutatni, miképpen őrizhetők meg ezek az értékek, tudatosítani kell bennük, hogy nekik is vannak feladataik ebben - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.