Új lakó az állatkertben

Szurikáta kölyök születtek a fővárosi állatkertben

Szurikáta kölykök születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, már a közönség is láthatja a kicsiket.

2010.07.07 16:44MTI

A három apróság az elmúlt heteket nagyrészt a föld alatti járatrendszerben töltötte. Első ízben június 28-án merészkedtek elő és csak mostanra bátorodtak fel annyira, hogy a nap nagy részét a felszínen töltsék - közölte a városligeti intézmény szerdán az MTI-vel. 

A szurikáták a föld alá épített üregrendszerük egyik kamrájában hozzák világra teljesen vak és csupasz utódaikat. Ahhoz, hogy a szemük is kinyíljon, legalább két hétnek kell eltelnie. A szurikáták arról is nevezetesek, hogy folyamatos légtérfigyelő szolgálatot tartanak fenn.
 
A természetben ennek elsősorban azért van jelentősége, mert rengeteg ragadozó madár vadászik rájuk. Ilyesmi az állatkertben is előfordulhat, mert a kert légterébe betévedő dolmányos varjak szívesen elragadnák a kölyköket. Ha egy veszélyesnek látszó madár közelít, az őrségben lévő felnőtt szurikáta azonnal leadja a vészjelzést, hogy a csapat tagjai, különösen a kölykök időben fedezékbe bújhassanak. 

A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlős. Afrika néhány déli országában, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon őshonos. 

A kifejezetten társas életmódot folytató állatok étlapján főként rovarok szerepelnek, de kisemlősöket és más apró gerinceseket és szívesen fogyasztanak, sőt nem vetik meg a madártojást sem. 

A nőstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, melyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. A fiatalok általában már egyéves korban elérik az ivarérettséget. Élettartamuk rendszerint 6-10 év.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.