11 millió forint egy pucér testért

Rekordáron kelt el Yves Saint Laurent aktfotója

Kereken negyvenezer eurót (11 millió forintot) fizetett egy ázsiai gyűjtő a Christie's aukciós ház árverésén Jeanloup Sieff fotójáért, amely a fiatal Yves Saint Laurent-t ábrázolja.

2010.07.01 18:29MTI

Az aukciós ház képviselője szerint a fotóslegenda képéért fizetett összeg rekordnak számít, előzetes becslések ugyanis 10-15 ezer euróra (2,5-4,3 millió forintra) értékelték a fotót. Sieff (1933-2000) 1971-ben készítette az aktfotót a divatdiktátorról.

Saint Laurent (1936-2008) fekete-fehér képe akkor botrányosnak számított, de hamar a divatfotózás történetének mérföldkövévé vált, hiszen ez az első kép, amelyen egy parfüm esetében maga az alkotó reklámozza az illatot.

Az aukción a híres aktfelvételen kívül Sieff több portréja, táj- és riportképei is kalapács alá kerültek.

A képek Gert Elfering német vállalkozó gyűjteményéből származnak, amelyeket a Münchenben született gyűjtő egyenesen Sieff műterméből szerezte. Az árverés végül 413 600 eurós (118 millió forintos) bevétellel zárult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.