Filmsztárok a királynő kitüntetési listáján

Képek: 84. születésnapját ünnepli II. Erzsébet királynő

A királynő 1926. április 21-én született, de a 17. század óta minden évben egy júniusi szombaton tartják a brit uralkodók hivatalos születésnapi ünnepségét.

84 éves a britek királynője képgaléria

2010.06.12 14:41MTI - Fotók: MTI

A hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 84 esztendős II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját. A halványlila kosztümöt és hasonló kalapot viselő uralkodó a lovas gárdisták vörös egyenruhájában és fekete medvebőr kucsmájában díszelgő férjével, a 89 éves Fülöp edinburghi herceggel az oldalán hajtatott végig a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához.

A királyi pár nyitott hintóját 1842-ben, még Viktória királynő számára készítették. A királynő a St James's Park melletti laktanya nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta díszegyenruhás katonáinak tisztelgését. II. Erzsébet az idén 58. alkalommal vett részt az ünnepségen, ami rekord az angol-brit monarchia történetében.

Az uralkodó először 1951-ben tekintette meg a születésnapi ceremóniát, ám akkor még csak hercegnőként, beteg édesapját, VI. György királyt képviselve. A hivatalos születésnap azóta egyetlen alkalommal maradt el, 1955-ben, az országos vasutassztrájk miatt.

A színpompás rendezvényt, a Trooping the Colourt mindig egy júniusi szombaton tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - több száz éves katonai szertartás, és már 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége is. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal bevált: London népe szombaton kissé szeles, felhős, de langyos időben köszönthette uralkodóját. II. Erzsébet királynő 1986-ig hagyományosan lóháton tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azóta az uralkodó minden évben hintón hajtat végig a Mallon.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

Az idén a Grenadier Guards nevű alakulat első zászlóaljának jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatta a hadsereg főparancsnokának, vagyis az uralkodónak. Az egység néhány hete tért haza hathónapos afganisztáni bevetésről. A királyi család délután a Buckingham-palota teraszáról nézte végig a légierő korszerű és történelmi repülőgépeinek parádéját.

Filmsztárok a királynő kitüntetési listáján

II. ERZSÉBET brit királynő és férje, FÜLÖP edinburghi herceg nyitott hintón indul a londoni Buckingham-palotából a zászlós díszszemlére - Fotó: MTI

A nemzetközi filmvilág sztárjainak nevei sorakoznak a brit uralkodó 96 oldalas idei születésnapi kitüntetési listáján. A listát hagyományosan II. Erzsébet királynő júniusban esedékes hivatalos születésnapján teszik közzé.

A szombaton ismertetett 2010-es névsor legismertebb kitüntetettjei között van Catherine Zeta Jones, a walesi születésű Oscar-díjas színésznő - Michael Douglas felesége -, aki a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatában (CBE) részesül.

A Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emeli az uralkodó a 75 éves, dél-afrikai születésű írót, Ronald Harwoodot, akit Roman Polanski A zongorista című, 2002-ben készült filmjének forgatókönyvéért szintén Oscarral díjaztak.

Sophie Okonedo, akit Oscarra jelöltek a Hotel Rwanda című filmben nyújtott alakításáért, a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE) veheti át a királynőtől a Buckingham-palotában.

A sport kiválóságai közül David Coulthard egykori Forma 1-es autóversenyző és Amy Williams, a vancouveri téli olimpia úgynevezett szkeleton szánkóversenyének bajnoka járulhat az uralkodó elé, a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) kitüntetés átvételére.

A 27 éves Amy Williams harminc éve az első brit, aki téli olimpián, nem csapatversenyben aranyérmet nyert.

Az idén 84 esztendős II. Erzsébet királynő születésnapját csak a kerek évfordulók alkalmából ünneplik annak tényleges napján, vagyis április 21-én; a "hivatalos" születésnap színpompás rendezvénye, a Trooping the Colour egyéb években - ahogy az idén is - júniusban, rendszerint a hónap második szombatján esedékes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.