"A világ kicsinyített modellje"

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

A világ kicsinyített modelljének nevezte a színházat Szőcs Géza író, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a X. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) megnyitó beszédében csütörtökön, a baranyai megyeszékhelyen.

2010.06.03 19:58MTI

"Nemcsak azt gondolom, hogy a világ egy óriási színház és benne komédiás minden ember, hanem mindenekelőtt azt gondolom, hogy a színház nem más, mint egy kicsinyített világ. A színész pedig egy olyan lény, akiben sűrített módon mutatkozik meg az emberi lényeg, ideértve annak szövevényes belső energiarendszerét" - fogalmazott.
 
Szőcs Géza úgy vélte: nem vitás, hogy az ember, a közönség katarzisigényének semmilyen más műfaj nem feleltethető meg annyira, mint a színház, s "édesgyermeke", a film.
 
"Amit elmesélnek, sohasem képes olyan hatásos, izgalmas, felkavaró és tanulságos lenni, mint amit eljátszanak nekünk" - mutatott rá. Az államtitkár véleménye szerint ha számszerűsítjük a színpadon megjelenített művészi tartalmakat, elmondhatjuk, hogy az idei POSZT-on az összes játékidő 45 óra 10 perc lesz, melyet 190 színész játéka tölt ki. 

A díszletek, felszerelések 19 kamionnal érkeztek, a művészeknek és segítőiknek lefoglalt szobák száma pedig 318. De egyáltalán nem biztos, hogy ettől okosabbak leszünk a világról feltehető kérdésekkel kapcsolatban.
 
"Egyszerűen csak bíznunk kell abban, hogy a több mint tíz szerző és a több mint tíz rendező, a több száz színész és a válogató kritikus együtt olyan keresztmetszettel szolgál nekünk e a találkozón, amely után sokkal többet fogunk tudni arról, mi a lét értelme és mi az emberszeretet különböző léthelyzetekben, vagyis a világban, aminek kicsinyített modellje a színház" - hangsúlyozta Szőcs Géza. 

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta: jó döntés volt tíz évvel ezelőtt Pécsre hozni az országos színházi találkozót. A város egyből megszerette és mára magáénak tudja a rendezvényt, amely egy évtized távlatából bizonyítja, hogy az egész országban nagy igény van a nívós, magas szintű kultúrára.
 
A politikus úgy vélte, az idei POSZT-nak különös jelentőséget ad, hogy Pécs idén Európa egyik kulturális fővárosa, ahol a kultúra, a művészet különböző ágai a korábbinál is nagyobb megbecsülésnek örvendenek. Kijelentette, hogy a város ragaszkodik a színházi találkozóhoz. 

"Szeretnénk, ha ez a rendezvény akár még több évtizedig is Pécsett maradna, hiszen a miénk" - fogalmazott. Jordán Tamás fesztiváligazgató arról szólt, hogy a POSZT-ot a szakma is egyre nagyobb becsben tartja: a fesztiválon részt venni, fellépni, a válogatott darabokban közreműködni, a fesztiválon díjat nyerni komoly sikernek számít.
 
A beszédeket és Bródy János énekes, zeneszerző fellépését nagy taps kísérte a megnyitó helyszínéül választott Színház téren, ahol több százan gyűltek össze. A tömegben feltűnt több neves színész, köztük Bodrogi Gyula, Szilágyi Tibor és Für Anikó is.
 

Az idei jubileumi fesztivál versenyprogramjában tizenkét társulat tizennégy produkciója szerepel, melyeket Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatott az általa szemlézett darabok közül. 

A közönséget emellett mintegy 180 off-programra, azaz koncertekre, kiállításokra, s egyebek mellett közönségtalálkozókra is várják a POSZT tíz napja alatt

. A rendezvénysorozat iránt töretlen az érdeklődés: a versenyprogram előadásai telt ház előtt zajlanak majd, a jegyek kétharmada már az április 20-i pénztárnyitás napján elfogyott.
 
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, s nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.