Új értelmezést adtak a helyszíneknek

Déli Szél borzolta fel a belvárost - Szokatlan alkotások Pécsett

Szokatlan és elgondolkodtató utcai alkotások lepték el Pécs belvárosát - A Déli Szél művészi kollektíva tagjai megbolygatták a környezetet, és új értelmezést adtak a városi helyszíneknek. A szabadtéri installációk a PLACCC Pécs Fesztiválra készültek, de a tervek szerint egy részük végleg marad Európa Kulturális Fővárosában.

2010.05.30 19:25ma.hu

A vasárnap véget ért PLACCC Pécs Fesztivál programsorozatában a helyi kulturális életet a többi között a Déli Szél művészi kollektíva képviselte a Hajlék című szabadtéri projekttel.

A képzőművészek, Hegyi Csaba, Lukács József Jóka, Nagy Otília, Peták Péter, Sólyom Alex és Varga Tünde a jól ismert, naponta látott pécsi helyeken és a még felfedezetlen zugokban megbolygatták a környezetet. Belenyúltak, átalakították és valami szokatlan újdonsággal egészítették ki, vagy csupán kiemelték a már ott lévő, de eddig rejtőzködő szépséget.

A Déli Szél csoport tagjainak installációit a városi helyszínek, közterek inspirálták, amelyekhez a természeti környezet formavilágát és kellékeit használták fel.

A PLACCC Pécs fesztiválra készült munkáik többsége az organikus formák és anyagok, valamint a városi környezet kapcsolatát feszegetik.

Hegyi Csaba kizárólag természetes anyagokból, ágakból, gallyakból, kenderkötélből, agyagból, mészből és rézötvözetből készítette el az Óriás "gyerek" kucsma című installációját az egykori tárolók, ólak, kemencék, sőt alkalmi szálláshelyek ősépítményeinek mintájára.

Lukács József Jóka szintén az organikus anyagok és az urbanisztikus környezet viszonyát vizsgálja. A művész egy tömb fából farag ki kisméretű szobrot, amely akár egy bőröndben hordozható, így változtatható a helyszíne a városban.

Egy másik képzőművész, Nagy Otília egy idilli tavacskát varázsolt egy szórakozóhely betonteraszára. A nagyméretű festmény nézői láthatják a víz felületén tükröződő faágakat, és egyben a víz alatti élővilágot is.

Sólyom Alex a fénnyel és az emlékeinkkel kísérletezik a "tér pótlás" című installációval.

A lombok között elhelyezett tükördobozok segítségével nemcsak azt mutatja meg a környezetből, amit az emberi szem lát, hanem azt is, amit az agy pótol ki a vizuális élményhez. Az eredmény a környezetről kapott mentális lenyomat.

Varga Tünde az egyik pécsi parkban emelte ki a már ott lévő szépséget. A kert hangulatába simuló anyagok segítségével különböző méretű és formájú vájatokat alakított ki a talajban, az ott lévő növényvilág egységét szem előtt tartva.

Némileg eltér ettől a koncepciótól Peták Péter munkája, amely a sokatmondó under reconstruction címet kapta.

Az installációval a művész pécsi lakosként azokra a beruházásokra, útfelbontásokra, felújításokra és építkezésekre reflektált, amelyek jelenleg is zajlanak Európa Kulturális Fővárosában.

A Hajlék című projekt helyszínei Pécsen:

Hegyi Csaba, Lukács Jóka, Varga Tünde – Északi Várfal-sétány Nagy Otília, Sólyom Alex – Kultúrkert Peták Péter – Szent István tér

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.