Kukkolószínház és lakás-kaland-túra Pécsett(Videó)

Művészet máshogy, máshol - PLACCC Fesztivál májusban Európa Kulturális Fővárosában

Kukkolós színházi thriller, lakás-kaland-túra és élő, utcai emlékek várják a vendégeket május 26-30. között Pécsett.

2010.05.06 12:15ma.hu

A PLACCC Fesztivál két rendkívül sikeres év után idén először Budapesten kívül is bemutatkozik.

A magyar és külföldi művészek nem csupán gyönyörű díszletként használják Európa Kulturális Fővárosát, hanem újraértelmezik Pécs köztereit.

A PLACCC Pécs Fesztiválon május 28-29-én mutatkozik be a holland Compagnie Dakar társulat. Az Élethelyzet című kifinomult és visszafogott színházi thriller kiindulópontja az a váratlan helyzet, amikor az ember otthonát idegenek árasztják el.

Az ismeretlennel szembeni gyanakvás problémáját körüljáró előadást valós „díszletben”, egy pécsi családi házban adják elő. A közönség a hátsó kertből, az ablakon át kukkolva követheti az eseményeket, így maguk a nézők is behatolóvá válnak.

Magyar és cseh közös vállalkozás a lakás-kaland-túra, amit Pécs egyik ismert negyedében, Uránvárosban lehet kipróbálni május 26-30. között. A nézők tízpercenként, kettesével sétálnak végig az irányított nyomkereső túrán, amelynek állomásain magánemberek lakásaiban más-más produkció fogadja őket.

A rövid jeleneteket és installációkat előadó- és képzőművészek, építészek dolgozzák ki Uránváros mindennapi élete és az ott lakó emberek élményei alapján. A pécsi kulturális életet a többi között a Déli Szél művészi kollektíva képviseli a PLACCC Pécs Fesztiválon.

Az alkotócsoport fő célja élő emlékeket alkotni egy élővé tett városképről. A Hajlék című land art installációjuk a Pécsett lakók és az odalátogatók, a helyiek és az idegenek kapcsolatát vizsgálja május 26-30. között a belvárosban.

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat.

A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat. A PLACCC 2008 keretében repülni tanították a nézőket az egykori budapesti pártfőiskolán, biciklis lélekbúvárkodást tartottak és egy plázában keresték a szerelmet az alkotók.

A 2009-es fesztivál művészei szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, betonkeverő autókat alakítottak át utcai diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.

A PLACCC Pécs fesztivál a korábbiakhoz hasonlóan új befogadói hozzáállást kínál és vár a közönségtől. A produkciók provokálnak, megnevettetnek, felráznak és elgondolkodtatnak.

Az eredmény intenzív, interaktív, testközeli kapcsolat a város, a művészek és a közönség között. Részletek és jegyfoglalás: www.placcc.hu

Ízelítő a PLACCC hangulatából - összefoglaló a 2009-es, budapesti fesztiválról:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.