"Nemcsak elénekli a dalokat"

Presser Pici elringatta New Yorkot

Nyugati parti nagyvárosok után az Egyesült Államok keleti partján is fellépett 36 évvel első amerikai útja után Presser Gábor, aki a New York-i magyar főkonzulátuson zsúfolásig megtelt nézőtér előtt adott nagy sikerű koncertet.

2010.04.26 09:46MTI

Az LGT legendás alapítója, a Vígszínház zenei vezetője a múlt hét elején a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház színpadán adott fergeteges sikerű koncertet.

A Magyar kultúra a nyugati parton is című rendezvénysorozat keretében a közönség San Diegóban, San Franciscóban és Las Vegasban is meghallgathatta a Presser-életmű sok felejthetetlen dalát. Presser Gábor - akinek a nevéhez olyan, egész generációkat végigkísérő számok fűződnek, mint A Ringasd el magad, a Gyöngyhajú lány vagy a Nagy utazás - az Amerikai Magyar Népszava Szabadság című New York-i újságnak adott interjúban kifejtette: fellépésein annak kiderítését tartotta igazán izgalmasnak, hogy a közönség Amerikában megérti-e a dalok történelmi környezetét és milyen személyes tapasztalataik, elképzeléseik vannak az időszakról.

"Egy külföldi magyar közönség előtti szereplésben mindig benne van az, hogy az ember mesél is kicsit, nemcsak elénekli a dalokat" - mondta. A magyar könnyűzene legendás alakja kifejtette: "folyamatos dilemma", hogy nagyon sokan újra és újra magyarázzák a korszakot és az akkori művészeti alkotásokat is.

"Én úgy gondolom, hogy ha annyi ellenálló, rendszerrel szembeszálló lett volna az akkori Magyarországon, mint amennyiről ma hallunk, akkor az a rendszer 20 perc alatt megdőlt volna" - fogalmazott. Azt mondta, zavarja, hogy ugyanattól a személytől kapnak más magyarázatot az emberek, mint akkor. Megjegyezte, hogy az akkori baloldali ifjúsági vezetők közül többen ma jobboldali politikusok.

Elmondta: nem szereti megmagyarázni a dolgokat, "a dalok hadd beszéljenek magukért". A koncerteken ugyan picit felidézi a kort, de nem magyarázza a dalokat. Meggyőződése ugyanis, hogy "ha ezeket a dolgokat elkezdjük magyarázni (...), újabb és újabb hazugságözönt zúdítunk magunkra, amiben már amúgy is bőven benne vagyunk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.