Presser Gábor szeptember 19-én lép fel

Music At Home koncertsorozat Somorján!

Music At Home címmel kezdődik hat koncertből álló sorozat vasárnap a szlovákiai Somorján; a kortárs és a régizene népszerűsítésére törekvő rendezvényen a magyar könnyűzene egyik kiemelkedő képviselője, Presser Gábor is fellép.

2009.09.07 10:15MTI

Az Új Szó pénteki írása szerint a vasárnapi nyitókoncerten haszid énekek szólalnak meg a somorjai zsinagógában. A zenei est megálmodója Baruch Myers pozsonyi rabbi, aki elképzelésének több zenészt is megnyert, így Jozef Lupták gordonkaművészt, Milos Valent hegedűművészt és Boris Lenko harmonikaművészt.

A szeptember 11-i est egyik fellépő a fiatal szlovák muzsikus, Peter Kosorín lesz, aki jelenleg a Szlovák Filharmónia üstdobosa és a pozsonyi konzervatórium oktatója, s akinek kedvenc ütőhangszere a marimba. Egyik volt brünni zeneakadémiai osztálytársával, Lukás Krejcível létrehozta a Percudos nevű duót, és közösen látogatnak el Somorjára is, ahol Rzewski-, Henze-, Reich- és Kopecky-műveket szólaltatnak meg. A (New) Music At Home koncertjei közül a legnagyobb várakozás Presser Gábor fellépését előzi meg. A magyar könnyűzene nagy öregjének számító Presser szeptember 19-én ad ízelítőt saját szerzeményeiből.

A posztindusztriális zenei gyökerekből táplálkozó cseh Birds Build Nests Underground duó - a legjobb alternatív zenei albumnak járó cseh Andel-díj 2007-es nyertese - szeptember 23-án lép a közönség elé. Zenéjük, amely gramofon és "speciálisan kezelt" bakelitlemezek révén születik, kívül áll a mai elektronikus és avantgárd zene fősodrán - ennek is köszönhetően szokatlan zenei élményre számíthatnak azok, akik ellátogatnak koncertjükre. Október 2-án egy pályakezdő muzsikus, a harmonikán játszó Katerina Paclíková lép fel Somorján.

Két nappal később, október 4-én pedig a Musica Aeterna ad koncertet - az ismert szlovák együttes annak idején a neves pozsonyi zenetudós, Ján Albrecht ösztönzésére jött létre, s repertoárján a régizenei szerzemények mellett kortárs szerzők művei is szerepelnek. Somorján egy fiatal tehetséggel, a gitáron játszó Tverdak Attilával vendégszerepelnek.

Haydn és Hummel egy-egy műve mellett öt kortárs darabot is megszólaltatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.