Alicia Florrick a példa

Nők, akik képesek saját sorsuk irányítására - újra műsoron a Férjem védelmében

A Hallmark Channel-en április 4-én este 20 órától újraindult "A férjem védelmében" című Golden-Globe díjas televíziós filmsorozat, mely május 16-tól új epizódokkal folytatódik. A sorozat ismételt műsorra tűzése apropóján a női sorsoknak különleges figyelmet szentelő Hallmark Channel "Nők, akik képesek saját sorsuk irányítására" elnevezésű, kötetlen sajtóbeszélgetést szervezett.

2010.04.10 11:42ma.hu

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen az NBC Universal, mely tulajdonosa a Universal Pictures-nek, illetve az Universal Networks International-en keresztül a Hallmark Channel-nek is, korábban itt forgatta a Hellboy II. (Pokolfajzat II.) című produkcióját.

Az esemény két meghívott sztárvendége Pataki Ági filmproducer, illetve dr. Szűcs Andrea családjogi ügyvéd voltak.

A sorozat Alicia Florrick életéről szól, aki boldog és kiegyensúlyozott családanyaként éli mindennapjait Amerikában politikus férjével - Peter Florrickkal - és két gyermekével.

Ám Peter nyilvános szex botrányba keveredik, és börtönbe kerül, így Alicia-nak újra munkába kell állnia és az alapoktól felépítenie saját ügyvédi karrierjét, mindamellett, hogy el kell tartania családját is.

A sorozatnak köszönhetően egy olyan nő sorsa tárul elénk, aki képessé válik saját sorsának irányítására. A drámai televíziós sorozat történetét alapul véve az eseményen Pataki Ági és Dr. Szűcs Andrea Vízy Dorka műsorvezető kérdéseire válaszolva arról beszélgettek, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy nő sikeressé válhasson a szakmájában és a magánéletében egyaránt.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a szakmai sikerek elérésének elengedhetetlen feltétele a család, a környezet flexibilitása, toleranciája és nyitottsága. Kihangsúlyozták, hogy a családi minták alapvetően meghatározzák a nők általános társadalmi megítélését, melynek tekintetében Magyarország jócskán le van maradva Európa többi országához képest.

A szakmai sikerek elérése egyben garanciája is annak, hogy egy nő képes legyen saját szuverenitásának megtartására. Ennek elérésére tudatosan kell törekednie minden nőnek függetlenül attól, hogy milyen területen és milyen pozícióban dolgozik.

Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a berögzült sztereotípiák – miszerint egy nő nem lehet sikeres a magánéletben és a szakmájában egyszerre – mihamarabb megváltozzanak Magyarországon.

A nők karrierlehetőségeivel kapcsolatban Dr. Szűcs Andrea kifejtette, hogy az ügyvédi pályát korábban jellemzően a férfiak választották hivatásul, ezért is alapította meg a Magyar Ügyvédnők Egyesületét.

Ma már kezd ugyan elnőiesedni az ügyvédi szakma idehaza, ám az ügyvédi kar legmagasabb szintjére csupán egy-két nő tud felérni. Vagyis a nők karrierlehetőségei még mindig korlátozottak.

Pataki Ági a filmes szakmát nyitottnak és toleránsnak tartja, a nők alulreprezentálásának okát elsősorban abban látja, hogy a filmes munka komoly fizikai megterhelést jelent, így azok a nők, akik ezt nem bírják, egy idő után kénytelenek elhagyni a pályát.

A magyar parlamentben a női kvóta bevezetését közös ügyüknek tekintik, meggyőződésük ugyanis, hogy a tehetséges, szorgalmas és komoly szakmai háttérrel rendelkező nőknek meg kell adni az esélyt arra, hogy bizonyítani tudják rátermettségüket a hazai politikai életben is.

Példaként Angela Merkel-t hozták fel, aki a német parlamentbe női kvótával került be, és ma már ő Németország kancellárja. Pataki Ági és Dr. Szűcs Andrea, valamint "A férjem védelmében" sorozat Alicájának példája is jól mutatja, hogy vannak nők, akiknek már sikerült önmagukat megvalósítaniuk, vagyis képessé váltak saját sorsuk irányítására!

Akik úgy érzik, hogy a sorozat főhősével részben vagy egészben azonosulni tudnak, azok merész terveik megvalósításához merítsenek erőt a sorozat történetéből.

A filmsorozat ugyan egy fikció, ám annak forgatókönyve egy valós történet alapján íródott. Mindazoknak pedig, akik nem hisznek a fikciókban, azt javasoljuk, hogy kövessék az ösztöneiket, vagy a saját közvetlen környezetükben élő sikeres nők példáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.