Megöregedett a szívtipró

75 éves a tövismadár: Richard Chamberlain színész

Március 31-én lesz hetvenöt éves Richard Chamberlain amerikai filmszínész, a Tövismadarak és a Sógun című tévésorozatok, a Monte Christo grófja és A három testőr című filmek főszereplője.

2010.03.29 13:01MTI

Egy jómódú üzletember másodszülött fiaként látta meg a napvilágot, apjával viszonya még akkor is hűvös maradt, amikor már szárnyára kapta a világhír. Gyermekként gátlásos és visszahúzódó volt, részben diszlexiája miatt - az iskolában tanítói olykor verték is, így csak tízéves korára tanult meg olvasni.

Másik súlyos problémája egészen kivételesen egyenetlenül nőtt fogsora volt, híressé vált tökéletes mosolyát a hosszú évekig viselt fogszabályozónak köszönhette. Középiskola után festészetet tanult, de hamar rádöbbent, hogy ebben a művészeti ágban nincs keresnivalója, ezért a Koreában letöltött katonai szolgálat után a színi pálya felé fordult. New Yorkban beiratkozott a híres Actor,s Studióba, de azon kevesek közé tartozott, akik rosszul érezték magukat ebben a híres műhelyben. Mint később elmondta, mindig nevethetnékje támadt, amikor látta, hogy évfolyamtársai mennyire komolyan veszik magukat.

Végül Los Angelesben kötött ki, a színiiskola mellett pincérkedett és sofőrként dolgozott. Kisebb szerepek után 1961-ben több tucat jelentkező közül őt választották ki a Dr. Kildare tévésorozat címszerepére, s szinte napok alatt világhírű lett. Főként a fiatal lányok epedeztek érte, hetente 12 ezer szerelmes levelet kézbesített neki a posta, többet mint Clark Gable-nek fénykorában. Gazdag volt, jóképű, sikeres, mindenhova fotósok hada kísérte, gyönyörű nők versengtek a kegyeiért. Szerencsés kiválasztottja egy Clara Ray nevű énekesnő volt, úgy hírlett, össze is házasodnak, ez azonban végül nem történt meg. Akkor kezdték rebesgetni, hogy a sztár a saját neméhez vonzódik, ezt önéletrajzi kötetében később ő maga is bevallotta.

A sorozatból 1966-ban kiszállt, ezután a Broadway színpadjain aratott sikereket és kellemes hangjával is elkápráztatta rajongóit, popénekesként két album és számos kislemez fűződik a nevéhez. 1970-ben egy tévés talkshow kedvéért utazott Londonba, de öt évig maradt ott. Ezalatt vérbeli angol színpadi színész vált belőle, klasszikus szerepek egész sorát kapta meg, Hamletja hatalmas sikert aratott.

A szigetországban filmekben is szerepelt, Aramist alakította a Három testőrben, Csajkovszkijt A zene szerelmeseiben. A hetvenes évek közepén tért vissza Amerikába, ahol jelentős film- és televíziós szerepek várták. Játszott a Pokoli torony című kasszasikerben, a sztárok közé azonban a tévésorozatok révén jutott.

Vonzó külsejének, intellektusának köszönhette a Sógun címszerepét, minden képzeletet felülmúló népszerűségét pedig az 1983-ban készült Tövismadaraknak. Ralph de Bricassart atya szerepének megformálásáért Golden Globe-ot kapott és minden idők legszexisebb tévésztárjai közé választották.

Az utóbbi időben kevesebbet forgat, megteheti, hogy válogat a felajánlott szerepek közül. Hawaii-ra költözött, ahol barátjával, egy filmproducerrel él, kedvenc időtöltésének, a festegetésnek hódol, és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.