Ő, a kém

Elhunyt Robert Culp amerikai színész

Elhunyt Robert Culp filmszínész, aki legnagyobb sikerét a hatvanas években az I Spy című kémvígjáték-sorozattal aratta, de televíziós, valamint filmszerepei mellett írt és rendezett is fél évszázados pályafutása során.

2010.03.25 11:46MTI

A Hollywoodban élő Culpot szerdán érte a halál 79 esztendős korában. Az utcán talált rá egy futó, a rendőrség szerint feltehetően elesett és beverte a fejét. Kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát jegyezhették fel. A fiát úgy tájékoztatták, hogy Culpot szívinfarktus érte.

"Csodálatos, kreatív ember volt, aki rengeteget tett a szakmájáért mint színész, író és rendező" - adott hangot fájdalmának Candace Culp, a színész volt felesége.

Az I Spy című tévésorozat, amelyet 1965 és 1968 között vetítettek, több szempontból is mérföldkőnek számított az amerikai televíziózásban: humoros kalandfilmként új vizekre evezett, és Bill Crosby személyében először játszotta fekete színész egy sorozat egyik főszerepét. Culp a kormány titkos ügynökét alakította, aki teniszsztárként - szintén kém - edzőjével (Crosby) járta a világot. Crosby háromszor kapott Emmy-díjat alakításáért, ám az ugyancsak háromszor jelölt Culp cseppet sem volt féltékeny kollégája sikerére. "Én voltam a legbüszkébb rá a környéken" - emlékezett 1977-ben egy interjúban. A magánéletükben is jó barátok lettek, együtt vettek részt a polgárjogi mozgalomban.

Culp kettejükre osztva a címszerepet 1972-ben rendezett egy nyomozós filmet, a Hickey és Boggs című produkciónak azonban nem lett akkora sikere, mint a sorozatuknak. A szériát egyébként egy tévéfilm erejéig 1994-ben felmelegítették A kémek visszatérnek címmel.

Az Oaklandból származó színész - aki az off-Broadwayn kezdte pályafutását - egészen az utóbbi évekig dolgozott, több tévésorozatban is feltűnt. A magyar nézők utoljára öt éve láthatták a filmvásznon a Véres karácsony című horrorvígjátékban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.