Az Avatar sikere elmaradt...

Képek! A bombák földjén tarolt az idei Oscar-gálán

Robbantott A bombák földjén című iraki háborús dráma a vasárnap esti Los Angeles-i Oscar-gálán: ez lett a legjobb film, és az azt jegyző Katheryne Bigelow nyerte el a legjobb rendező díját is.

82. Oscar-díjátadó- Bigelow történelmet írt! képgaléria

2010.03.08 10:40MTI

Bigelow filmtörténetet írt: személyében első ízben kapta meg nő a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát az Oscar 82 éves történetében; ő a negyedik nő, akit e kategóriában jelöltek. Az 59 éves Bigelow az elismerést a külföldön harcoló amerikai katonáknak ajánlotta.

A legjobb film kategóriájában a kritikusok Dávid és Góliát párharcáról beszéltek. A küzdelemben A bombák földjén legyőzte a világszerte 2,6 milliárd dolláros bevételt produkáló Avatart, James Cameron sci-fijét. Bigelow filmje ennek kevesebb mint az egy százalékát érte el. Az iraki háborús dráma hat Oscart sepert be.

A legjobb színész Jeff Bridges lett, aki egy lecsúszott countryzenészt alakít a Crazy Heart című filmben. A négy évtizedes karriert maga mögött tudó, ötszörös Oscar-jelölt színészt a Kodak Színház közönsége állva tapsolta meg.

A legjobb színésznő díját Sandra Bullock kapta a The Blind Side című drámában nyújtott alakításáért. Először jelölték a díjra. Az ő esetében is a papírforma érvényesült. Az előző nap ő vette át a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjat is; így először fordult elő, hogy valaki a két díjat ugyanabban az évben megkapta.

Cristoph Waltz nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. Az osztrák színész a Becstelen Brigantyk című Quentin Tarantino-filmben nyújtott zseniális alakításáért kapta meg az elismerést; a második világháborús filmben a zsidóüldöző náci tiszt, Hans Landa ezredes szerepét játszotta. Waltz először játszott amerikai filmben, alakításával már több díjat elnyert, és az Oscar-díj biztos várományosa volt.

Mo'Nique kapta a Precious című drámában játszott szerepéért a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját. A független filmben egy erőszakos anyát játszó színésznő a legesélyesebb volt a kategóriában, és Cristoph Waltzhoz hasonlóan több elismerést is szerzett. Mo'Nique az ötödik fekete bőrű színésznő, aki elnyerte az Oscart.

A legjobb külföldi film kategóriájában az El secreto de sus ojos című argentin alkotás nyert. A legjobb eredeti forgatókönyv díját A bombák földjén című filmért Mark Boal vehette át. Az Amerikai Filmakadémia elismerésére első ízben jelölt író elmondta: riporterként tudósított Irakból, a népszerűtlen háborúról, és úgy érezte, filmet kell csinálnia róla.

A legjobb animációs film a Disney/Pixar produkciója, a Fel! lett, az eredeti filmdal kategóriájában pedig a The Weary Kind nyert a Creazy Heartból. A legjobb adaptált forgatókönyvért Geoffrey Fletcher kapta az elismerést a Precious című filmért; a legjobb maszk kategóriában a Star Trek nyert.

A legjobb vizuális effektusokért a háromdimenziós látványvilágával filmtörténetet író sci-fit, az Avatart, a legjobb vágásért A bombák földjén című filmet díjazták. A jelmez kategóriában a legjobbnak Az ifjú Viktória királynő című film bizonyult; Sandy Powell jelmeztervező harmadik Oscarját vehette át. A legjobb operatőr Mauro Fiore lett, aki az Avatart fényképezte.

"Ez több, mint főnyeremény!"

Bigelow a helyi idő szerint vasárnap este megtartott 82. hollywoodi díjátadón megindultan emlékezett meg filmje valódi hőseiről a legjobb rendezőnek járó szobor átvételekor. "Azoknak a hadseregben szolgáló nőknek és férfiaknak szeretném ajánlani a díjat, akik naponta kockára teszik az életüket Irakban, Afganisztánban és szerte a világon, bárcsak épségben térnének haza".
 
Az Oscar-színpad után a kulisszák mögött arról is beszélt, milyen érzés az első nőként megkapni a rendezői Oscart: "Remélem, hogy csupán a további sok közül vagyok az első, természetesen szeretném azt hinni magamról, hogy csak egy filmes vagyok, és legfeljebb az lehet majd a kérdés, hogy milyen, ugyanakkor boldoggá is tesz, hogy elindítottam valamit". 

Jeff Bridges, aki a Crazy Heart című countryfilmben nyújtott alakításával vette le a lábáról a Filmakadémia tagjait, a szüleinek mondott köszönetet: "Köszönöm anya és apa, hogy ilyen remek pályára irányítottatok engem".

 Sandra Bullock, a The Blind Side című drámáért kapott legjobb színésznő Oscarjával a kezében tréfával oldotta a pillanat feszültségét: "Tényleg megérdemeltem, vagy csak sikerült mindenkit ennyire lefárasztanom?". Majd azoknak az örökbefogadó anyáknak köszönte meg a kitüntetést, akik nem törődve vele, hogy honnan származik gyermekük, szeretik és gondoskodnak róla. Bullock a filmben egy kallódó tinédzsert fogad családjába, és segít neki élsportolóvá válni. 

A színpad mögött tovább viccelődött az Arany Málna-díjon, amelyet előző nap nyert el legrosszabb színésznőként az All About Steve című vígjátékért: "Egymás mellé teszem a díjakat, ahogy kell. A szórakoztató bizniszben vagyunk, tehát ezt várják el tőlünk: fogadjuk el a jót a kevésbé jóval együtt". Azért megjegyezte, hogy a Málna majd egy kicsit lejjebb kerül a polcon.
 
Mo'Nique, aki a Precious című harlemi dráma elvetemült anyjának szerepéért vehette át a szobrot, férjének, Sidneynek hálálkodott, mert "megmutatta, az embernek néha el kell felejtenie, hogy mi a népszerű, hogy azt tegye, ami a helyes". Később szerepére utalva ezt azzal egészítette ki a színfalak mögött: "Nem bánom, hogy ki milyen bűnt követett el, mindenki megérdemli, hogy szeressék, akkor is, ha cseppet sem szeretetre méltó". 

A kilenc Oscar-jelölésből mindössze három technikai díjat szerző Avatar látványeffektusaiért kitüntetett Joe Letteri arról beszélt, hogy valójában nem tettek mást, mint a hétköznapi valóságot varázsolták "nagyobbra és ragyogóbbra" a 3D-s sci-fiben. "Meg akarom köszönni az Akadémiának, hogy a Na'vit nem tekintette idegen nyelvnek" - hálálkodott az Avatarban szereplő idegen népre célozva a legjobb külföldi film Oscarját elnyerő El secreto de sus ojos argetin rendezője, Juan José Campanella.

A Fel! című 3D-s animáció rendezője, Peter Docter pályafutása kezdetét idézte fel az animációs Oscart tartva: "Nem is álmodtam hogy ide vezet, amikor a harmadikos matekkönyvemből pörgetős füzetet (flip book) csináltam". 

A legjobb férfi mellékszereplőként elismert Christoph Waltz nemcsak a szobornak örült, hanem átadójának is. "Oscar- és Penélope - ez több mint főnyeremény!" - kiáltott fel a Becstelen Brigantyk osztrák sztárja, amikor az Oscar-díjas színésznőhöz, Penélope Cruzhoz lépett a díjáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.