250 ezer eurót kóstált a tudós mű

Negyedmillió euróért kelt el egy Newton-kötet

A gazdasági válság ellenére antik kötetek, grafikák és források ezernyi rajongója segítette hozzá a sikerhez a hagyományokban gazdag stuttgarti és ludwigsburgi régiségvásárokat Németországban, egy 1687-ből származó Newton-kötet például 250 ezer euróért (67,8 millió forintért) cserélt gazdát.

2010.02.01 16:57MTI

A kereskedők "nagyon elégedettek" voltak, az érdeklődés a válság ellenére mindkét helyszínen meglepően nagy volt. Stuttgartban Isaac Newton Philosophiae naturalis principia mathematica (A természetfilozófia matematikai alapjai) című munkájának egy példánya jelentette a legnagyobb szenzációt, a klasszikus mechanikával foglalkozó művet egy zürichi kereskedő kínálta eladásra, a vásárló magángyűjtő.

A ludwigsburgi Antiquarián az 1797-ből származó Atlas universelle de geographie című kötet kelt el a legmagasabb áron, ezért 10 ezer eurót (2,7 millió forint) fizettek. Mindkét patinás vásáron igen nagy volt a külföldi érdeklődés, kereskedők érkeztek az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és még Ausztráliából is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.