Aratott a Winter's Bone és a Restrepo

Egy erős asszony és háborús emlékek - a Sundance fesztivál díjazottjai

A Winter's Bone és a Restrepo nyerte meg a legendás Sundance Filmfesztivál fődíjait helyi idő szerint szombat este.

2010.01.31 15:30MTI

Az előbbi egy életerős fiatalasszonyról szól, aki megpróbálja összetartani családját, az utóbbi pedig egy háborús dokumentumfilm Afganisztánról.

A Winter's Bone két díjat is nyert, a legjobb amerikai játékfilmnek, valamint a legjobb forgatókönyvért járót. A forgatókönyvet részben a film rendezője, Debra Granik írta.

A Sebastian Junger és Tim Hetherington haditudósítók rendezte Restrepo, amely egy amerikai katonai szakasz egy évét mutatja be Afganisztánban, a legjobb amerikai dokumentumfilm díját kapta meg.

Jelenet a Restrepo című filmből

A külföldi játékfilmek kategóriájában az ausztrál David Michod Animal Kingdom című műve győzött, amely egy melbourne-i bűnözőcsalád széthullását mutatja be.

A legjobb külföldi dokumentumfilmnek járó Nagydíjat a dán Mads Brügger The Red Chapel című alkotásának ítélték oda, amelyben újságírók egy csoportja színtársulatnak adja ki magát, hogy bejusson a szigorúan zárt Észak-Koreába.

A közönségdíjak közül a legjobb külföldi játékfilmnek járót a perui Javier Fuentes-Leon Contracorriente című filmje (történet egy nős halászról, aki szerelmes lesz egy szobafestőbe) nyerte, de részesült a publikum kegyeiből a rendezőként elsőfilmes Josh Radnor amerikai színész happythankyoumoreplease című fikciója (hat New York-i fiatal az élet nagy dolgaival foglalkozik benne), David Guggenheim Waiting for Superman című dokumentumfilmje (az összeomló amerikai oktatási rendszerről), és Lucy Walker brit-brazil koprodukcióban készült Wasteland című környezetvédelmi dokumentumfilmje is.

A díjazottak között szerepel még a dokumentumfilmes Leon Gast (Ron Galelláról, a lesifotósok királyáról szóló Smash His Camera rendezője) és Christian Frei (az első női űrturista készülődését bemutató Space Tourist alkotója).

A zsűri különdíjával ismerték el az Enemies of The People című kambodzsai filmet, amely a vörös khmerek által folytatott népirtásról szól, valamint Mark Ruffaló első filmjét, a Sympathy for Delicious-t, amely egy kerekesszékes DJ életét követi nyomon.

A nagyarányban képviselt latin-amerikai független film három produkciója is díjat vitt haza: a már említett Contracorrientén kívül a bolíviai Juan Carlos Zona sur című filmje, és az El hombre de al lado című argentin produkció.

Az egészen kis költségvetésből készült filmek legjobbjának járó Next-díjat az amerikai Todd és Brad Barnes Homewrecker című művének ítélték oda.

A fesztivált alapító Robert Redford még a megnyitó előtt azt mondta, hogy főleg a nemzetközi dokumentumfilmeket akarja támogatni, mert azokból megtudható az igazság a világban zajló eseményekről.

A Winter's Bone egyik jelenete

John Cooper fesztiváligazgató imponálónak nevezte a bemutatott filmekre adott reakciót a szombat esti díjátadó gálán. "Idén úgy érzem, mintha változás állt volna be a nézők DNS-ében" - mondta.

A független filmek Mekkájának tartott Sundance Filmfesztivált 1985 óta rendezik meg minden januárban Park City utah-i üdülőparadicsomban.

Robert Redford filmszínész, rendező és producer a hollywoodi nagy stúdiók látókörén kívül eső produkciók reflektorfénybe állításával az amerikai filmművészet megújulásának akart fórumot adni.

A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler vagy Quentin Tarantino. Az eltelt negyed században a rendezvény a hollywoodi sztárok körében is egyre népszerűbb lett.

Az utóbbi években sokan fel is emlegették, hogy a sztárdömping és a csillogás elvonta a figyelmet a fesztivál lényegéről.

Cooper igazgató a trendnek hátat fordítva idén a nyitógálát is száműzte, és úgy szervezte, hogy a három fő kategória - az egészestés játékfilmek, a dokumentumfilmek és a rövidfilmek - vetítéseinek nyitánya egyforma figyelmet kapjon.

A Sundance név Redford Butch Cassidy és a Sundance kölyök című, immár klasszikussá vált filmjéből származik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.