Betört a sci-fi műfaj a Sundance fesztiválra

A Push vitte el a pálmát a Sundance-en

A Push című, az 1980-as évek Harlemében játszódó dráma három díjat - köztük a legjobb filmnek járót - nyert el szombaton a Sundance filmfesztiválon a utah-i Park Cityben.

2009.01.25 14:54MTI

A Lee Daniels által rendezett Push - amelynek alcíme: Based on Novel by Sapphire - ezenkívül a fesztivál közönségdíját is magáénak tudhatja, a főszereplő fiatal lány (Gabourey Sidibe) anyját alakító Mo'Nique-ot pedig a legjobb színésznőnek járó elismeréssel jutalmazta a függetlenfilmes-verseny öttagú zsűrije. A filmben szerepel még Mariah Carey és Lenny Kravitz is.

Az amerikai gyártású dokumentumfilmek közül legjobban a Josh Harris úttörő internetes üzletember életének 10 évét bemutató We Live in Public és a japán delfinbefogókról szóló The Cove nyerte el legjobban az ítészek tetszését. A legjobb rendezés díját Cary Joji Fukunaga vehette át Sin Nombre című filmjéért. A mexikói emigránsokról és a határmenti embercsempészetről szóló film operatőre, Adriano Goldman pedig a legjobb fényképezésért nyerte el a fesztivál elismerését.

A legjobb forgatókönyv díját Nicholas Janovec és Charlyne Yi Paper Heart című szerelmi története érdemelte ki. Két díjat (közönségdíj és a legjobb rendezés: Havana Marking) mondhat magáénak az Afghan Star című dokumentumfilm, amely az American Idol tehetségkutató show afganisztáni változatát követi nyomon.

A Robert Redford színész-rendező által alapított Sundance fesztivál - és annak hátterét biztosító Sundance Intézet - célja a nagy filmstúdióktól függetlenül, általában alacsony költségvetésből készülő filmalkotások publicitásának elősegítése.

Betört a sci-fi műfaj a Sundance fesztiválra

A sci-fi betört a Sundance filmfesztiválra: idén három produkció is képviseli a műfajt, amelynek közönsége negyedszázad alatt nemigen láthatott ilyesmit Park Cityben. Azért a három fantasztikus film még így is eltűnik a 118 nagyjátékfilm hosszúságú produkciót felvonultató tizenegy napos mozizás tengerében. Geoffrey Gilmore fesztiváligazgató ezt azzal magyarázza, hogy tudományos fantasztikus témák nem igazán készülnek a független arénában. A Cold Souls (Hideg lelkek) a francia Sophie Barthes munkája.

A főszerepet alakító Paul Giamatti orosz lélekcsempészek hálójába kerül. A brit Duncan Jones Moon (Hold) című filmjében Sam Rockwell magányos vállalkozót alakít, aki héliumbányát üzemeltet a Hold felszínén, és egyetlen társa egy robot (akit Kevin Spacey szólaltat meg). A japán Nakadzsima Kandzsi The Clone Returns Home (A klón hazatér) című produkciójában pedig egy elhunyt űrhajós klónja küzd identitásválsággal.

A sci-fi filmek hagyományosan a nagy stúdiók vállalkozásai, ám a Sundance fantasztikus darabjai - akárcsak a legtöbb egyéb műfajú független film - a karakterekre és a provokatív gondolatokra koncentrálnak. Giamattinak, aki - mint elárulta - nagy sci-fi-rajongó, tetszik az ötlet, hogy kisköltségvetésű fantasztikus filmek is szülessenek. Már csak azért is, mert szívesebben néz a mai világban játszódó fantasztikumot, mint számítógépes trükkökkel (CGI) telezsúfolt látványos sci-fit. Sam Rockwell arra számít, hogy mivel az emberek lassacskán eltelnek a CGI-káprázatával, szépen visszalopakodik a filmekbe a jó öreg kameraiskola.

Sophie Barthes nagyon is tudatosan választotta ezt a műfajt, hiszen a sci-fi viszonylag biztonságos módja annak, hogy véleményt mondhasson a jelenről. "Az elmúlt nyolc év politikailag olyan szürreális volt ebben az országban, hogy az ember megpróbált elmenekülni, és olyan sztorikat csinálni, amelyek nem emlékeztették a mindennapok életére. A sci-fi fantasztikus eszköz számomra, hogy szatirikusan rámutassak, mi a rossz a társadalomban, anélkül, hogy szocialista-realista mozit forgatnék" - magyarázta a rendező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.