Kiállítások, könyv- és filmbemutatók...

Zsidó kulturális fesztivál Szegeden

Hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, irodalmi programok és izraeli vacsoraest várja szeptember 9-től két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.

2009.09.07 22:05MTI

A rendezvényt 2005-ben - a már tizenkét éve sikerrel zajló fővárosi zsidó fesztivál mintájára - azzal a céllal indították el, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét - mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke.

A fellépők szegedi származású vagy a városhoz kötődő nemzetközi hírű művészek, illetve fiatal tehetségek. A fesztivál rendezvényei - amelyek ízelítőt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából - elsősorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak. Itt lesz szeptember 9-én este a fesztivál nyitókoncertje is, amelyet a "professzionálissá válásának" negyvenedik évfordulóját ünneplő Szegedi Szimfonikus Zenekar ad. Ezen az estén nyílik kiállítás Az élő zsinagóga címmel Dusha Béla fotográfus műveiből.

A koncertek sora szeptember 17-én Rákász Gergely orgonaművész fellépésével folytatódik, majd október 1-jén szintén egy orgonista, Perneczky Balázs lesz a zsinagóga vendége. Néhány nappal később a Weiner Kamarazenekar koncertezik Márffy Gabriella hegedűművész közreműködésével, majd a Tisza-parti városban végzett fiatalokból álló Fourtissimo együttes hangversenye szórakoztatja a fesztivállátogatókat.

A zsinagóga visszatérő vendége a Londonban élő Frankl Péter zongoraművész, aki október 12-én a szegedi születésű Kármán György emlékére ad koncertet. Október 18-án Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumát mutatják be a fesztiválon.

A Szegedi Zsidó Hitközség Székházában lép fel szeptember 10-én a Tel Aviv-i Yiddishspiel Színház Nekem gyönyörű vagy című produkciójával. Szintén a műemléképületben nyílik kiállítás Kovács Tamás szobrász és grafikusművész, valamint Tundó Klára fotográfus alkotásaiból.

Az izraeli művészek Holt-tengerről készült fotóit bemutató tárlatának pedig az új zsinagóga ad majd otthont október 13-tól. Október végén az orosz-zsidó dallamvilágot idézi meg a székházba Jávori Ferenc és Dunai Tamás, majd november 8-án Radó Gyula rendező egy békéscsabai zsidó család sorsát bemutató Arctalan árnyak című filmjét láthatja itt a közönség.

A fesztivál egyik hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, amelyen fellép a Budapest Klezmer Band, a Golda Meir Szalonzenekar és az Akropolisz Táncstúdió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.