Morkolábok és zsákos emberek Salgótarjánban

Bányarémfesztivállal sokkol a nógrádi megyeszékhely

Bányarémfesztivált rendeznek szeptember 4. és 6. között a nógrádi megyeszékhelyen: a programon lesz jelmezverseny, és megnyitják a bányarém művészeti kiállítást is.

2009.09.02 16:45MTI

Deák Norbert, az önkormányzati városfejlesztési iroda munkatársa elmondta, hogy első alkalommal szervezik meg a rendezvényt. A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére a nyár elején hirdetett művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.

Az alkotóknak azt kellett elképzelniük és kitalálniuk, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, hiszen az irodalmi források tanúsága szerint néhány évtizeddel ezelőtt az itt élő bányamunkások még hittek különös lényekben, a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberekben.

A palócok hiedelemvilágában élt a morkoláb, a gyerekeket ijesztgető kókó és a zsákos ember is. A pályázatra készült CD-kből, szobrokból és kétdimenziós alkotásokból pénteken nyitnak meg kiállítást a József Attila Művelődési és Konferenciaközpontban. Ezen a napon avatnak bányászemlékhelyet is: az ÉMÁSZ épületére felkerülő emléktábla elkészítését a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének salgótarjáni nyugdíjas alapszervezete kezdeményezte.

A táblával az 1859-1972 között művelt szénbányászatra és az egykori bányászokra emlékeznek a Forgách-telepi bányanyitás 150. évfordulóján. Szombaton Bányaváros-bányászemlékek címmel általános és középiskolás diákoknak rendeznek történelmi-geológiai-természetismereti akadályversenyt a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben.

A Fő téri bányarém-jelmezversenyt és az utcabált megelőzően serdülő és öregfiúk labdarúgótorna lesz a városi sportcsarnokban a házigazda SBTC mellett Siófok, Tatabánya, Dorog, Putnok és Nagybátony csapatainak részvételével.

Régi idők hangulatát idézi majd a vasárnapi zenés ébresztő, a Bányász-Kohász zenekar a város több pontján ébreszti a salgótarjániakat.

Ezt követi a koncert fúvószenekar és a mazsorett-csoport felvonulása Salgótarján főutcáján, majd elkezdődik a főtéri rendezvények kavalkádja, a bányászkórusok és a gyöngyösi Bányász Kultúráért Alapítvány fúvószenekarának műsora.

Az est során felcsendülnek minden idők legszebb operettjei és örökzöldjei, koncertet ad Vörös István és a Prognózis. A főtéren egész nap bányászételek, lélekerősítők, borkóstolók, hagyományőrzők, zenészek, és bányászok biztosítják a jó hangulatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.