Jön a legeredetibb blues-rock-banda!

ZZ Top koncert októberben a Sportarénában!

Az elmúlt évtizedek egyik legeredetibb blues-rock-bandája, az amerikai ZZ Top október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

2009.08.04 14:45MTI

Az idei, részben az Aerosmith-szel közös ZZ Top-turné június 21-én kezdődött az Egyesült Államokban és egészen szeptember közepéig Észak-Amerikában (az USA mellett Kanadában) zajlott-zajlik.

A két hosszú szakállú zenészről (Billy Gibbons gitáros-énekesről és Dusty Hill basszusgitárosról) elhíresült zenekar ezt követően érkezik Európába, Magyarországra - tájékoztatta a szervező Showtime hétfőn az MTI-t.

A hosszú szakáll mellett a napszemüveg és a motoros szerelés azok számára is rögtön beazonosíthatóvá teszi a formációt, akik még képen sem láttak Harley Davidsont.

A houstoni gyökerekkel rendelkező banda negyven éve változatlan felállásban népszerűsíti világszerte a motoros, Las Vegas-os életérzést. A triónak Gibbons és Hill mellett Frank Beard dobos a tagja, ők hárman 1969-ben kezdtek új színt keverni Texas blues-rock világába.

Termékenységük tizennégy stúdióalbum, egy koncertlemez és az ezekből szűrt öt válogatáslemez formájában jelentkezik, és már tizennégy nagyszabású turnét is lenyomtak.

A banda névválasztásában szerepet játszott a gitármágus, B.B. King is. Az ő és a Zig-Zag cigipapír közös hatására először ZZ King lett volna a név, de a tagok úgy gondolták, ez túl közeli B.B.-hez, így végül a top szót tűzték a ZZ után. A ZZ Top az 1973-ban kiadott Tres Hombres című koronggal lett megasztár: a Memphisben készült lemez volt az első, amely milliós példányszámban kelt el.

A szintén remekmű Degüellio (1979, ekkor lett Gibbons és Hill hosszú szakállas) és az Eliminator (1983) után aztán a legtöbb sláger (Sleeping Bag, Rough Boy) az 1985-ben kiadott Afterburner-en volt.

A legutóbbi stúdióalbum hat éve jelent meg, idén viszont új CD-vel jelentkeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.