Huszonöt társulat lépett a zsűri és a közönség elé

Csodával nyerték el a kisvárdai fesztivál fődíját

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyerte a magyar színházak 21. kisvárdai fesztiváljának fődíját, amit az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlott fel.Az erdélyi társulat Tamási Áron Csoda című darabját játszotta a tíznapos rendezvényen, amelyen huszonöt társulat lépett a zsűri és a közönség elé.

2009.06.29 12:00MTI

A szakemberekből álló bíráló bizottság további hat előadást is díjazott, s elismerésben részesítette a Szabadkai Népszínház, az Újvidéki Színház, a Kassai Thália Színház, a Sepsiszentgyörgyi M Stúdió, a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, valamint a Temesvári Csíky Gergely Színház társulatát. Különdíjat kapott az Újvidéki Művészeti Akadémia és az Újvidéki Színház közös produkciója, Domokos István, a Tavasz. A közönség díját pedig a kassai teátrum Rostand Cyrano de Bergerac című előadása nyerte el.

A fesztivál éjszakába nyúló záró ünnepségén az Oktatási és Kulturális Minisztérium életműdíjat adományozott Farkas Ibolyának, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, illetve Kovács Frigyesnek, a Szabadkai Népszínház színművészének.

A zsűri a darabokban nyújtott alakításért tizenegy művészt részesített elismerésben, az egyéni díjakat Nemes Levente, Váta Lóránd, Pálffy Tibor, Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgy), Elor Emina (Újvidék), Győrffy András, Könczei Árpád, B. Fülöp Erzsébet (Marosvásárhely), Pálfi Ervin, Vicei Natália (Szabadka) és Tóth Tibor (Révkomárom) kapta. Elismerésben részesült még a Sárkány Sándor, a Szabadkai Népszínház tervezője, Háy János A Gézagyerek című darabja színpadi terének kialakításáért.

A fesztivál díjazottjai

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium több évtizedes kiemelkedő színészi munkájáért Életmű-díjat adományoz a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tagjának, Farkas Ibolya színművésznőnek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium több évtizedes kiemelkedő színészi munkájáért Életmű-díjat adományoz a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata tagjának, Kovács Frigyes színművésznek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíját a zsűri döntése alapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadása kapja.

A Szülőföld Alap díját a szakmai zsűri döntése alapján megosztva kapta a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadás bemutatásáért. A Szülőföld Alap díját a szakmai zsűri döntése alapján megosztva kapta az Újvidéki Színház a Hét nap a világ című előadás bemutatásáért. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által A legjobb szórakoztató előadásért díjat a szakmai zsűri döntése alapján a kassai Thália Színház Cyrano de Bergerac című előadása kapta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés díját a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Romeó és Júlia című előadása kapta. Kisvárda város díját a szakmai zsűri döntése alapján a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Terápia című előadása kapta. A Thália Színház különdíjat ajánlott fel, amely egy budapesti vendégjátékra szól.

A szakmai zsűri döntése alapján a Thália-különdíjat a temesvári Csiky Gergely Színház társulata kapta az Amor Omnia című előadásért. Kisvárda város közönségdíját a közönségzsűri döntése alapján a kassai Thália Színház Cyrano de Bergerac című előadása nyerte el.

A fesztivál különdíját Kurkó Árpád, a Hargita Gyöngye tulajdonosa ajánlotta fel, mely mellé a díjazott megkapja Botár László festőművész alkotását is. A különdíjat a zsűri döntése alapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásban nyújtott alakításáért Nemes Levente színművész vehette át.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Hét nap a világ című előadásban nyújtott alakításáért Elor Emina színművésznő vehette át.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és Gyenes István vállalkozó által felajánlott díjat a szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Művészeti Akadémia és az Újvidéki Színház produkciója, a Tavasz című előadás nyerte el. A Duna Televízió különdíját - portréfilm a Duna TV Kézjegy című sorozatában - a szakmai zsűri döntése alapján a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hullámzó vőlegény című előadásában nyújtott alakításáért Győrffy András színművész kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott díjat a szakmai zsűri döntése alapján a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hullámzó vőlegény című előadásának zenéjéért és koreográfiájáért Könczei Árpád kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott Legjobb férfi főszereplő díját a szakmai zsűri döntése alapján a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadásban nyújtott alakításáért Pálfi Ervin kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott Legjobb női főszereplő díját a zsűri döntése alapján a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadásában nyújtott alakításáért Vicei Natália nyerte el.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott Legjobb férfi mellékszereplő díját a szakmai zsűri döntése alapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásában nyújtott alakításárt Váta Loránd vehette át.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott Legjobb férfi mellékszereplő díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásban nyújtott alakításáért Pálffy Tibor kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott díjat a szakmai zsűri döntése alapján a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadás színpadi terének kialakításáért Sárkány Sándor tervező nyerte el.


A közönségzsűri két különdíjat ajánlott fel:

- B. Fülöp Erzsébet színművésznő részére a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hullámzó vőlegény című előadásban Teréz, öreg lány szerepében nyújtott alakításáért

- Tóth Tibor színművész részére a komáromi Jókai Színház Énekes madár című előadásában Bakk Lukács szerepében nyújtott alakításáért.

A Fiatalok Kisvárdáért Szervezete Őstehetség néven díjat alapított és ajánlott fel a Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválján. A díj mellé a díjazott megkapja Hlavács Viktor iparművész alkotását is. A díjat a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásában nyújtott alakításáért Nagy Alfréd színművész nyerte el.

Dr Oláh Albert, Kisvárda város polgármesterének díját a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Hullámzó vőlegény című előadásában nyújtott alakításáért B. Fülöp Erzsébet vehette át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.