"Totó: ez már nem Kansas"

Negyven éve hunyt el Judy Garland, az Óz Dorkája

Negyven éve, 1969. június 22-én fejezte be rövid, fényes sikerekben és magánéleti kudarcokban bővelkedő rövid életét Judy Garland, az amerikai szórakoztatóipar egyik legfényesebb csillaga.

2009.06.20 08:37MTI

1922. június 10-én született, a kevéssé kellemes csengésű Frances Ethel Gumm néven. Kétévesen már a színpadon tipegett táncos szülei és két nővére társaságában. "Baby" Gumm - már ismert rádiós sztárként - hétévesen tűnt fel a filmvásznon, és tizenhárom évesen szerződtette az MGM stúdió egy meghallgatás után, próbafelvételek nélkül.

Első főszerepét (immár mint Judy Garland) 1936-ban a 20th Century Fox stúdiótól kapta, ez volt az első és utolsó alkalom, hogy az MGM lemondott róla. Alig volt tizenhét éves, amikor az Óz, a csodák csodája révén a földkerekség legnépszerűbb színésznője lett.

Minden nagykorú kollégájánál több rajongó levelet hozott neki a postás, egyszerre két filmje is szerepelt a tíz legnézettebb film között, és lemezei is szépen fogytak. A "zenés filmek királynője" 1939-től évente két filmet forgatott, partnerei között volt Fred Astaire és Gene Kelly, és meghódította a közönséget az Andy Hardy sorozatban is.

A negyvenes évek végétől az MGM által diktált tempót csak ajzószerekkel bírta: állítólag maga a stúdió adott neki először serkentő tablettákat. Idővel inni is kezdett, és többször kísérelt meg öngyilkosságot, végül egyre gyakoribb nyilvános botrányai miatt 1950-ben felmondták szerződését. Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni: nagysikerű színházi fellépései után komoly, drámai szerepeket kapott az Ítélet Nürnbergben és a Csillag született című filmekben.

Amikor utóbbi alakításáért 1954-ben mégsem neki ítélték az áhított Oscar-díjat, depressziója kiújult és drogfüggő is lett. A hatvanas években egyre kevesebb lehetőséghez jutott, azok egy részét is lemondta, a közönség kifütyülte, producerei beperelték. Katasztrofális anyagi helyzetbe jutott, a megfáradt színésznőt 1969. június 22-én, két héttel negyvenhetedik születésnapja után találták holtan fürdőszobájában. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszer-túladagolás okozta, de lehetséges, hogy az anorexia avagy a hepatitisze miatti májkárosodás végzett vele. Magánélete is élénken foglalkoztatta a sajtót. Egyes hírek szerint nemcsak az alkohol és a gyógyszerek, hanem a szex rabja is volt, fiatalkorától tartott fenn biszexuális kapcsolatokat.

Rövid élete során ötször ment férjhez, először tizenkilenc évesen, utoljára halála előtt három hónappal; szeretői listáján szerepelt Yul Brinner és Frank Sinatra is. Három gyermeke született, közülük Liza Minelli maga is a zene és film világában futott be karriert.

Judy Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, majd félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje volt. Kétszer jelölték Oscar-díjra, végül életmű-díjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.