Világomra így vigyázok!

Megnyílt a 2. Gyerek ARC kiállítás!

Június 13-i kezdettel, a Művészetek Palotája előtti sétányon rendezte meg a 2. Gyerek ARC kiállítást az ARC. Idén a 15 éves múltra visszatekintő Ferencvárosi Fesztivál nyitórendezvényként fogadta be a kiállítást.

2009.06.16 17:20ma.hu

A szombati megnyitón beszédet mondott dr. Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a kiállított rajzok legfőbb erénye a szabadság és a keresetlenség, amellyel a kiállító 6-14 éves korosztály ragad meg a felnőtteket is gondolkodóba ejtő témákat. Geszti Péter az ARC részéről köszöntette az egybegyűlteket, majd Váczi Eszter adott kamarakoncertet 2005-ös, “Kicsi vagyok én…” című albumáról válogatva.

Az idei pályázati felhívásban arra voltak kíváncsiak a kiírók, milyen környezetben szeretnének a mai gyerekek élni, mire felnőttek lesznek. A felhívást egy rendhagyó levél formájában tették közzé. Megfogalmazója Biox, a kis marslakó volt, aki aggasztó híreket hallott a kék bolygóról. Az űrlény arra kérte a gyerekeket, tervezzék meg jövőbeli környezetüket és valósítsák is meg terveiket, hogy 30 év múlva, amikor látogatást tesz a Földön, egy barátságos világ fogadja. Biox nem csak a kiállított rajzokon tűnik fel, hanem a rendezvény kabalafigurájaként is átvehették őt a díjnyertes alkotók.

A bronz Bioxot 6-10 éves korcsoportban Nagy Radó Péter kapta „Egy új iskola” című alkotásáért. Ezüst Bioxot kapott Martincsák Anna „Mi lesz velünk?!? – megbeszéljük?” című alkotásáért. Az arany Bioxot ebben a korcsoportban Desewffy Marcell nyerte el „Hibridek” című alkotásával. Marcell elmondta, hogy a kétéltű, víz alatt is közlekedő autókat azért látja szükségesnek a jövőben, mert a klímaváltozás következtében elolvadó jéghegyek nagy mértékben megnövelik a vízzel borított területek számát, így az emberiség egy része kénytelen lesz mindennapi közlekedését a víz alatt megoldani.

A 10-14 éves korcsoportban is három helyezettet hirdetett az ARC. 3. helyezést ért el Geiger Kevin és Czakó Roland. Alkotásuk címe: „Áramkút”. A jövő moziját tervezte meg Martincsák Kata, és ezzel az alkotásával elnyerte a 2. helyezettnek járó díjakat. “Megszűnnek a káros sugárzások”– ezzel a címmel készült az idősebb korcsoport első helyezést elért alkotása, melynek készítője Erdei Alexandra.

Idén a Magyar Telekom külön felhívást intézett az ARC pályázati felhívásán belül a gyerekekhez. A Gyerek ARC+ keretein belül a vállalat 3-5 fős csapatok terveit várta ugyanebben a témában, melyek közül a hat legjobbat Budapesten kívül Pécs, Szombathely, Sopron és Miskolc nagyobb tűzfalain is kivitelezik.

Így a legjobb rajzokat elkészítő hat gyerekcsoport nemcsak Bioxnak, hanem emberek ezreinek üzenhet arról, milyennek szeretné látni a Földet harminc év múlva és ebben a látványos formában hívhatja fel figyelmüket a környezetvédelem fontosságára.

A Magyar Telekom pályázatára több mint 70 színvonalas, szellemes terv érkezett be, melyek közül a kiválasztott hat győztes alkotást a közeljövőben festik fel a tűzfalakra, ahol sok éven keresztül színesítik majd a városképet. A legjobb pályázatokat beküldő csapatok emellett egyenként 80 ezer forintos vásárlási utalványt és rajzkészletet is nyertek, ezenkívül három különdíj is gazdára talált. A kivitelezésre kerülő alkotások a következők: Lajtha csoport: „Lajthán innen, energián túl” (helyszín: Sopron, Magyar u. 25.);

Az unokatestvérek csapata: „Az utcánk 30 év múlva” (Bp. Krisztina krt. 30.); Játék csoport: „Boldog, vidám világot építünk állatokkal, növényekkel” (Pécs, Athinay u. 4.); Színes környezet csoport: „Tavak, virágok veszik körül a házakat” (Szombathely, Fő tér 27.); Kislányok: „Tiszta levegőt!” (Miskolc, Zsolcai kapu); Cseppenként csoport: „A víz kincs! Vigyázz rá!” (Napóra, Pécs, Alkotmány u. 1.). Különdíjat ítélt oda a Sugar! dizájn cukrászda is ebben a kategóriában, továbbá a 6 díjazott mű felkerül a Minimax képeslapküldőjébe.

Összesen 92 színes, izgalmas, szórakoztató gyerekalkotás tekinthető meg óriás méretűre felnagyítva a MÜPA sétányán, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kikapcsolódási lehetőséget biztosítva. Bizonyára minden látogató megtalálja majd a maga kedvencét, és ha megtalálta, feltétlenül adja le szavazatát a kiállítás helyszínén, a Vista standnál! A szavazók között egy wellness családi hétvége kerül kisorsolásra. A kiállítás június 30-ig várja látogatóit!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.