10 millió eurót érő vázlatfüzetet loptak

Picasso füzetét ellopták egy párizsi múzeumból

llopták Pablo Picasso egy több millió euróra becsült vázlatfüzetét a Párizs központjában található Picasso Múzeumból - jelentette be a rendőrség kedden.

2009.06.09 18:14MTI

A lopás éjszaka történt, de betörésnek nincs nyoma. A vázlatfüzet 7-10 millió eurót (1,9-2,8 milliárd forintot) ér.

A múzeum egyik munkatársa szerint a tárló zárja nyitva volt, mivel elromlott. A spanyol képzőművész vázlatfüzetét egy olyan helyen állították ki, amelyet bonyolult volt megfigyelni. A múzeum igazgatója nem volt hajlandó megerősíteni ezt a közlést.

    A Picasso Múzeumot 1973-ban a spanyol mester halála után nyitották meg Párizs Marais nevű negyedében. Több mint 200 festmény, 158 szobor és 1500 rajz Picasso tulajdonából adja a kiállítás alapanyagát. A művész özvegyének halála után, 1990-ben további 50 festmény és számos más mű került a gyűjteménybe.

    Legutóbb 2007 februárjában loptak el két Picasso-festményt és egy rajzot a művész unokájának párizsi lakásból, a képek értékét akkor 50 millió euróra (14 milliárd forint) becsülték. Hónapokkal később kerültek meg, amikor a francia nyomozók névtelen bejelentés után a nyomukra bukkantak.
    Múlt év júniusában a brazíliai Sao Paolo egyik múzeumából lopták el a spanyol mester négy művét, amelyeket hetekkel később sértetlenül megtaláltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.