Muskétás pipával, nő kalappal

Kedvező jel a műkincspiac számára: elkelt két értékes Picasso-alkotás

Szerencsésebb estét zárt a Sotheby,s aukciós háznál a konkurens Christie,s, amely a műkincspiacot is elérő gazdasági válság ellenére két kései Picasso-alkotást is el tudott adni. A festményekért összesen több mint 22 millió dollárt (4,57 milliárd forintot) fizettek.

2009.05.07 18:49MTI

A tavaszi aukciós sorozat modern művészeti alkotásainak szerda esti árverésén a festő 1968-ban készült Mousquetaire a la pipe (Muskétás pipával) című képéért 14,6 millió dollárt (valamivel több mint 3 milliárd forintot) fizettek.

Az alkotás értékét előzőleg 12 és 18 millió dollár (2,5 milliárd és 3,76 milliárd forint) közötti összegre becsülték. A csaknem 150 centiméter hosszú alkotás sárga háttér előtt, zöld ruhában és lila kalapban ábrázolja a művészt, aki több alkalommal festette le magát muskétásként. Az est második legmagasabb ajánlata a festő Femme au chapeau (Nő kalappal) című képére érkezett. Az 1971-ben készült alkotás legutóbb Julian Schnabel hollywoodi filmrendező gyűjteményében szerepelt, a New York-i árverésen 7,8 millió dollárért (1,6 milliárd forintért) csapott le rá egy gyűjtő. Míg a Sotheby,s árverésén Picasso lányáról festett műve mellett Alberto Giacometti Le Chat (A macska) című szobra sem kelt el, a Christie,s-nek nagyobb szerencséje volt a svájci művész egy másik alkotásával is.

A Buste de Diego című mellszobor az előzőleg várt összegnél kétszer magasabb áron, 7,8 millió dollárért (1,6 milliárd forintért) kelt el. Az est egyik szenzációját jelentette Tamara de Lempicka lengyel art deco művész egyik magas áron elkelt alkotása, a Portrait de Madame M. (Madame M. portréja) 6,1 millió dollárt (1,2 milliárd forintot) ért a festőnő egyik rajongójának.

Marc Porter, a Christie,s amerikai vezetője abban látja az árverés sikerét, hogy a "belátható áron kínált minőségi és értékes művészet" iránt a gyengélkedő piacon is van érdeklődés. A konkurens Sotheby,s kudarca után ezzel szemben a szakértők még a műkincspiacot is elérő válságról beszéltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.